Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ECDL 5.0 - Modul 7: Internet i komunikacija

ECDL 5.0 - Modul 7: Internet i komunikacija

Learning Bitcoin

Learning Bitcoin

Od istovremenog obavljanja više poslova mozak će vam eksplodirati

Pregleda (30 dana / ukupno): 8 / 1224

Ja živim istovremeno radeči više poslova, iz dana u dan. Ništa ne bih uradio bez toga. Ja gledam televiziju dok pišem, čitam priču u drugom prozoru, držim otvoren časopis pored tastature, i pored svega toga odgovaram na emailove/telefonske pozive/zvono na vratima. A po novoj studiji, sve ovo me vodi u direktnu propast.

The New York Times izveštava o novoj studiji koja u osnovi govori da istovremeno obavljanje više poslova dovodi do manje efikasnosti nego u slučaju kada se koncentrišete samo na jednu stvar u jednom trenutku. Nisam potpuno siguran da su baš to rekli pošto sam čitao članak u časopisu dok sam razgovarao sa njima (Šalim se!).

Do određene granice, sve što je gore rečeno ima smisla. Opšteje poznato da je jako opasno razgovorati mobilnim telefonom dok vozite automobil. Neke studije kažu da je to isto kao da vozite pijani.

Ali ceo ovaj fenomen je izuzetno intrigantan. Ja se osećam mnogo produktivnijim kada radim više stvari odjednom, ali možda i nisam. Stvar je u tome, kažu istraživači, da gubite vreme i fokus kada se prebacujete sa jednog zadatka na drugi. Isprobajte sami. Ukucajte pola rečenice. Idite proverite email. Zatim se vratite i pokušajte da završite svoju misao. Teško je vratiti se u kolosek onoga što ste prethodno radili.

Savet stručnjaka? Proverite email jednom u svakih sat vremena. I isključite sve spoljašnje smetnje osim, možda, tihe muzike u pozadini.

Što se mene tiče, ja ću da eksperimentišem tako što ću da proveravam email ređe i videću kako to utiče na moju koncentraciju. Sat vremena? Ni slučajno, ali ću promeniti moje podešavanje za proveru novih poruka u Outlook-u sa dva minuta na pet minuta.

Mislite li i dalje da vas obavljanje više stvari odjednom čini produktivnijim? Ostavite vaš komentar!

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272