Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

Popust cena: 2200 rsd

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Popust cena: 2100 rsd

Opasan Trojan koji se isporučuje emailovima

Generalno gledano, email spem je ekstremno opasan zato što može da sadrži zlonamerne fajlove koji mogu da izvode napade preko ranjivih sistema. U prošlosti, postojali su izveštaji o brojnim problemima koje su izazvali spemovi, neželjene poruke koje su mogle da izazovu čak i «smrt» računara. Ove nedelje, Internet je otkrio još jednu pretnju za sve vlasnike emaila nakon što su brojne poruke pokušavale da inficiraju računare pomoću Trojan.Peacomma. Po rečima bezbednosne kompanije Symantec, ova vrsta infekcije je detektovana u januaru 2007. godine, ali je brzo bila uklonjena.

Virus je distribuiran kao prikačeni fajl, i računar se inficirao nakon što bi korisnik pokrenuo fajlove koji su bili kompresovani u arhivi.

«Prikačeni fajl je ZIP fajl zaštićen lozinkom. On sadrži trojanskog konja koji će se sam instalirati na sistem kao sistemski drajver a zatim će preuzeti druge zlonamerne programe sa različitih računara na Internetu. Fajl koji se nalazi u ZIP fajlu se detektuje kao TrojanPacked.13. Ako korisnik pokrene ovaj fajl on će kreirati drugi fajl koji će biti detektovan kao Trojan.Peacomm.» izjavio je Symantec.

Postoje brojna rešenja koja vam mogu pomoći da izbegnete inficiranje sa Trojan fajlom. Najbolji od svih je naravno instaliranje moćnog antivirusnog programa i ažuriranje njegove baze podataka na najnoviju verziju. Ako već imate antivirusno rešenje, možete da ažurirate njegovu bazu podataka virusa i da skenirate sve ulazeće poruke. Naravno, uvek možete da izbegnete otvaranje prikačenih fajlova u emailovima koji su često inficirani sa mnogim vrstama virusa. Na primer, spem poruke su ekstremno opasne pošto one često sadrže sumnjive linkove koji preusmeravaju korisnike na inficirane web sajtove ili čak zahtevaju od vas da preuzmete zlonamerne i opasne fajlove.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272