Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Open Content Alliance protiv Microsoft-a i Google Book Search-a

Naravno, Google i Microsoft mogu da govore o ambicioznim planovima da se omogući da celokupan tekst svake knjige bude dostupan onlajn za pretraživanje i čitanje. Ali New York Times izveštava da neke velike istraživačke biblioteke nisu zadovoljne sa uslovima koje nude Microsoft i Google.

U prošlosti smo čuli mnogo žalbi od izdavača knjiga da Google krši njihova autorska prava. Ali istraživački instituti o kojima mi govorimo zauzimaju suprotnu poziciju. Oni kažu da žele da obezbede da knjige budu dostupne najvećem mogućem broju čitalaca. Ali Microsoft i Google zahtevaju da izdavači obećaju da njihove knjige neće biti dostupne komercijalnim servisima za pretraživanje knjiga.

Zbog toga, ove grupe su potpisale sporazum sa Open Content Alliance. Open Content Alliance je neprofitna grupa posvećena kreiranju javno dostupne biblioteke digitalizovanih knjiga. Grupa je osnovana pre dve godine. Izgleda da OCA malo zaostaje za Microsoftom i Google-om. Još ne postoji pretraživi OCA web sajt. Ali grupa zato nudi alterntivu istraživačkim institutima koji nisu zadovoljni sa ponudom Microsoft-a i Google-a.

Dok su neke poznate biblioteke uključujući New York Public Library, Harvard, i University of Michigan več potpisale sporazum sa Google-om, prošlog meseca 19 istraživačkih i akademskih intitucija iz New England područja su objavile da će raditi sa OCA-om. Ovih 19 institucija imaju ukupno 34 miliona radova kojima su autorska prava istekla, što ih čini idealnim kandidatom za digitalizaciju.

Library of Congress, Smithsonian Institution i oko 80 drugih organizacija su već potpisale sporazum sa OCA-om.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272