Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Opera otklonila svih 100 procenata prijavljenih grešaka

Bitka za osvajanje titule najmoćnijeg web čitača (browser-a) postaje sve interesantnija, jer u ovom trenutku čak tri popularna čitača pokušavaju da se domognu vodeće pozicije. Opera, Firefox i Internet Explorer su tri trenutno najpopularnija web čitača na čitavom Internetu, prvenstveno zbog toga što svojim korisnicima nude veoma moćne alate. Internet Explorer, čija aktuelna verzija nosi oznaku 7.0, predstavlja sastavni deo operativnog sistema Widows i ima status podrazumevanog (default) web čitača za sve korisnike ovog Microsoft-ovog softverskog proizvoda. Firefox je aplikacija razvijena od strane softverske kompanije Mozilla, koju mnogi smatraju ekstremno prilagodljivim web čitačem, jer korisniku omogućava da mu po želji dodaje takozvana proširenja (ekstenzije) i teme (themes), radi poboljšanja funkcionalnosti i vizuelne dopadljivosti samog programa. Konačno, Opera je besplatan web čitač koji bi, po zamisli njegovih dizajnera, trebalo da u sebi sadrži sve alate koji su korisniku neophodni za bezbedno i brzo surfovanje Internetom, bez potrebe za preuzimanjem bilo kakvih dodatnih alata.

S obzirom da su pomenuti web čitači toliko popularni, jedan broj Internet korisnika kontinualno šalje ovim kompanijama izveštaje o uočenim greškama, sa jednim jedinim ciljem: poboljšati funkcionalnost web čitala i predložiti nove alate koji će korisnicima omogućiti njihovu efikasniju i komforniju upotrebu. Upravo zbog toga, pomenute kompanije se iz petnih žila upiru da svoje aplikacije što redovnije ažuriraju i iz njih uklone i poprave sve greške (bug-ove) na koje su im ukazali njihovi korisnici.

Kompanija Secunia, koja se bavi problemima vezanim za bezbedno korišćenje Interneta, nedavno je objavila da je Opera jedini web čitač kod kojeg su otklonjene sve nepravilnosti uočene od strane korisnika, za razliku od Internet Explorera, Firefox-a i Safari-ja.

Na OperaWatch-u, jednom od web sajtova koji prati sve promene i modifikacije u web čitaču Opera, objavljeno je da Opera 8 i Opera 9 predstavljaju aplikacije sa najvišim procentom otklonjenih ranjivosti, što se potkrepljuje sledećim statističkim podacima:

  • IE6 – zakrpljeno 67% (od ukupno 110) prijavljenih grešaka
  • IE7 – zakrpljeno 25% (od ukupno 4) prijavljenih grešaka
  • Firefox 1 – zakrpljeno 87% (od ukupno 39) prijavljenih grešaka
  • Firefox 2 – zakrpljeno 50% (od ukupno 4) prijavljenih grešaka
  • Opera 8 – zakrpljeno 100% (od ukupno 15) prijavljenih grešaka
  • Opera 9 – zakrpljeno 100% (od ukupno 3) prijavljenih grešaka
  • Safari 1 – zakrpljeno 93% (od ukupno 15) prijavljenih grešaka
  • Safari 2 – zakrpljeno 33% (od ukupno 6) prijavljenih grešaka

Mada mnoge kompanije na sva zvona hvale Operu zbog otklanjanja svih prijavljenih grešaka, nije zgoreg malo detaljnije proučiti prikazanu statistiku. Iz nje se može videti da je, u verzijama Opera 8 i Opera 9, otklonjeno ukupno 18 grešaka, dok je Microsoft otklonio 67 posto od ukupno 110 uočenih ranjivosti Internet Explorera 6, to jest objavio je ukupno 73 zakrpe. Očigledno je da stopa prijavljenih grešaka prvenstveno zavisi od ukupnog broja korisnika konkretnog web čitača, tako da, po mom mišljenju, Opera uopšte nije toliko ažurna kao što bi se to moglo zaključiti samo na osnovu procenta otklonjenih grešaka.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272