Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Organizujte svoje recepte pomoću Yum!-a

Recite mi ko od vas ne voli dobro jelo? Ne znam za vas ali ja volim hranu. Ne mogu da kažem da živim da bih jeo, ali uživanje u isprobavanju finih jela je nešto što stvarno cenim u životu. Pošto toliko uživam u hrani stekao sam i naviku da je pripremam. Kuvanje podseća na umetnost, u određenom stepenu.

Takođe, pripremanje hrane je izazov. Ne biste želeli da zaboravite neki bitan sastojak za salatu ili da prepečete pekinšku patku koju spremate da biste impresionirali devojku koju ste pozvali na romantičnu večeru.

E sad sam već ogladneo, zato pređimo na stvar. Program o kojem ćemo ovde govoriti se zove Yum! Yum! je jedan od mnogih programa za organizovanje recepata koji postoje i neće vas izneveriti. Vaše je samo da savladate umetnost začinjavanja jela zato što će Yum da se pobrine za formalnosti.

Yum je jednostavan Mac OS X program koji je lako instalirati i upotrebiti i dolazi sa prilično velikom kolekcijom recepata. I program i kolekcija recepata mogu da se preuzmu i koriste besplatno. On je namenjen za OS 10.4 ili noviji, ali verzije koje su kompatibilne sa Pantherom i Jaguar-om su takođe dostupne.

Da biste organizovali recepte, Yum će vam omogućiti da kreirate kategorije hrane, kao što su supe, salate, dekoracije, deserti i tako dalje. Recepti mogu da se postave u jednu ili više kategorija ali to zavisi samo od vas. Za svaki recept, napisaćete informacije kao što su: vreme koje je potrebno za pripremu, potrebni sastojci, temperatura rerne, način pripremanja i tako dalje. Možete čak i da zabeležite ko vam je dao recept.

Kada zapisujete recept, program vam omogućava da iz padajućih menija izaberete različite jedinice merenja i sastojke. Program dolazi sa prilično velikom listom mernih jedinica hrane (kao što su kilogrami, funta, unci ili specifične mere za kuvanje kao što je supena kašika, šolja i tako dalje).

Dostupna je i lista sastojaka koja sadrži mnoge uobičajene sastojke. Možete da potvrdite na listi sastojke koje imate i da napravite listu onih koje treba da kupite. U ove liste mogu da se dodaju stavke tako da možete da ih konfigurišete da odgovaraju vašim potrebama. Takođe možete da pretražujete kolekciju recepata i program će prikazati samo one recepte koji sadrže tekst pretrage.

Štampanje je nešto što ja smatram veoma važnim kada se govori o organizatoru recepata. Niko neće postaviti svoj Apple laptop na sto u kuhinji da bi proverio sastojke ili instrukcije dok prži povrće. Kada kuvate, potrebna vam je odštampana kopija recepta. Yum vam omogućava da odštampate jedan ili nekoliko recepata na jasan i jednostavan način. Možete da podesite opcije prikaza i da upotrebite različite fontove, stilove i veličine, ako želite. Takođe program vam omogućava nekoliko opcija za štampanje - jedan recept, svi recepti, selektovani recepti, svi recepti u selektovanoj kategoriji, pronađeni recepti.

Kada napravite lepu ličnu bazu podataka koja sadrži tajne vaše kuhinje, možete da napravite rezervne kopije recepata i da ih eksportujete u različite formate za dalju upotrebu. Možete da eksportujete recept, kategoriju ili celu kolekciju u skladu sa vašim potrebama. Jednostavnom upotrebom opcije menija, možete lako da pošaljete emailom recepte svojim prijateljima i rodbini.

Dakle, da rezimiramo. Yum! je organizator recepata koji sadrži sledeće funkije:

  • Dinamičko pretraživanje teksta recepta - pronađeni set recepata se ažurira dok kucate termin za pretragu.
  • Indeksiranje po kategorijama - svaki recept pripada bilo kom broju kategorija koje definiše korisnik.
  • Nekoliko opcija za štampanje - jedan recept, svi recepti, selektovani recepti, svi recepti u selektovanoj kategoriji, pronađeni recepti.
  • Tekst recepta može da bude potpuno formatiran uključujući fontove, stilove, podešavanja pasusa, pa čak i grafike, tako da slike recepata mogu da budu uključene bilo gde unutar teksta recepta.
  • Recepti mogu da se importuju iz MasterCook eksportovanih fajlova ili iz drugih Yum! fajlova a mogu i da se eksportuju u Yum! fajlove ili tekstualne fajlove.
  • U distribuciju je uključena kolekcija recepata koja se zove "Sample Collection.yum". Nju možete da upotrebite da biste isprobali mogućnosti programa bez da unosite
    sopstvenu kolekciju od nule.
  • Skaliranje sastojaka - unesite broj osoba koji je naveden u receptu i broj osoba za koje pravite izabrano jelo, i količine sastojaka će automatski biti skalirane.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272