Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Learning Internet of Things

Learning Internet of Things

Arduino for Kids

Arduino for Kids

PC za audofile

“Da, i takvo nešto postoji!” – to je odgovor na pitanje o kojem upravo razmišljate. Japanska kompanija Onkyo napravila je ovaj uređaj sa prvenstvenim ciljem da utoli vašu žeđ za ekstremnim kvalitetom zvuka. HDC 1.0 je PC računar koji je u potpunosti posvećen multimediji i onima koji su u neprekidnoj potrazi za “najsavršenijim” alatom za reprodukciju muzičkih fajlova.

Iako je, kako izgleda, na Onkyo HDC 1.0 HD fabrički instaliran operativni sistem Windows Vista, nemojte od njega očekivati previše na ovom konkretnom uređaju. Ono što je kod njega očigledno najbitnije, jeste Onkyo SE-90PCI PCI zvučna kartica, koja je u stanju da proizvede SNR signal jačine 120dB i na 24bit/192kHz. To praktično znači da je kvalitet zvuka bolji nego kod audio CD-a, tako da vam preporučujem da nabavite više nego dobre zvučnike, ukoliko zaista želite da uživate u onome što je HDC 1.0 u stanju da vam pruži. Zajedno sa sopstvenim muzičkim servisom kompanije Onkyo, preko kojeg možete sa Interneta preuzimati audio fajlove na 24bit/96kHz, slobodno se može reći da Onkyo HD predstavlja uređaj koji mnogo toga obećava.

HDC 1.0 HD ni izdaleka nije stvarčica koja bi mogla izazvati podsmeh: pokreće je Intel-ov Core 2 Duo procesor na 1.66GHz, a u sebi sadrži 1GB RAM memorije; za potrebe skladištenja podataka, tu je 2.5-inčni SATA hard drajv kapaciteta 120GB, dok priključci za gigabit Ethernet, DVI i optički izlaz omogućavaju komunikaciju ovog uređaja sa “spoljašnjim svetom”. Od ostalih karakteristika, pomenućemo 6 USB portova (od kojih se dva nalaze na prednjem panelu kućišta), dva FireWire priključka, te takozvani “super multi-drive” DVD uređaj.

Uređaj za napajanje je eksternog tipa, tako da, osim klasičnog ventilatora prečnika 8 cm, nije bilo potrebe za ugradnjom dodatnih elemenata za hlađenje unutrašnjosti kućišta. To praktično znači da HDC 1.0 radi neuporedivo tiše od većine drugih uređaja istih dimenzija. Naravno, tome umnogome doprinose i specijalni paneli od tvrde gume za apsorpciju zvuka koji su raspoređeni unutar kućišta, ali treba takođe imati u vidu da su projektanti ovog uređaja zamislili da on po svom obliku treba da podseća na audio uređaje s kraja 80-tih i početka 90-tih godina prošlog veka, tako da oko toga nije smelo da bude nikakvih kompromisa.

Što se tiče cene samog uređaja, bez dodatne opreme, gotovo bi se moglo reći da je ona sasvim prihvatljiva (to jest, barem sa stanovišta zagriženih audofila): priznaćete da se, sa svojom cenom od 1750 dolara, ovaj “alat” kompanije Onkyo nikako ne bi mogao svrstati u kategoriju “stvari o kojima možemo samo da maštamo”. Sa druge strane, pak, ne može se reći ni da je on prihvatljiv baš za svačiji džep, naročito ako mu pridodamo odgovarajuće pojačalo marke Onkya – ukupna cena od 2050 dolara nije zanemarljiva ni za čiji kućni budžet. Ukoliko ste, dakle, spremni da izdvojite 2000 zelembaća za ovaj izuzetan primerak audio tehnologije, na tu vašu odluku zaista nemamo šta da prigovorimo, jer izgleda da ovaj japanski brend ima krajnje ozbiljne planove za budućnost.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272