Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Petkana na rumunskom - Vladika Nikolaj - Vremenske kapsule

Petkana na rumunskom

Roman Petkana Ljiljane Habjanović Đurović objavljen je na rumunskom jeziku u izdnju Andrejane, izdavačke kuće Arhiepiskopije Sibiu.

Predgovor je napisao arhiepiskop Sibiua i mitropolit erdeljski Laurencio Streza, a prevela ju je Ljubica Rajkić. Knjiga će biti u prodaji u knjižarama, ali i u crkvama i manastirima Rumunske pravoslavne crkve.



Sredinom maja, arhiepiskop Streza primio je autorku u vladičanskom dvoru u Sibiu i tom prilikom postignut je dogovor o daljoj saradnji.

Osim na rumunskom, "Petkana" je objavljena na makedonskom, bugarskom i ruskom jeziku. Do sada je u inostranstvu objavljeno 17 knjiga Ljiljane Habjanović Đurović, na 11 jezika. IZVOR

Dela vladike Nikolaja objavljena u Rusiji

Najnovije izdanje sabranih dela srpskog vladike Nikolaja Velimirovića, nedavno je objavljeno u tri toma i tiražu od 5.000 primeraka na ruskom jeziku u izdanju Sretenjskog manastira iz Moskve. Ovaj manastir je prošle godine takođe objavio specijalni kalendar pod nazivom "Godina Svetog Vladike Nikolaja Srpskog“. Prethodno je objavio i više dela, kao što su "Misionarska pisma“ i "Molitve na jezeru“.



Mošti vladike Nikolaja sada počivaju u rodnom Leliću kraj Valjeva. Godine 2003. proglašen je za sveca. IZVOR

Vremenska kapsula bugarskih blogera

Knjiga sa predvidjanjima bugarskih blogera na temu kakva će Zemlja biti za pola veka, zatvorena je u vremenskoj kapsuli smeštenoj u Nacionalnoj biblioteci u Sofiji, saopštila je u četvrtak ta institucija. Razmišljanja potiču od bugarskih blogera koji su dve godine ostavljali poruke na blogu http://2060.bg. Knjiga, u kožnom povezu, broji 640 strana.



Kao najveću promenu u budućnosti, blogeri su naveli tehnologiju. "Roboti će zameniti ljudsku radnu snagu, a ljudi će imati ulogu kontrolora", uveren je Žaži. Pojedini blogeri se nadaju miru u svetu dok su drugi ubedjeni da će sutrašnjica podsećati na scene iz naučnofantastičnih filmova. Brojač kapsule naštelovan je na 26.298.720 minuta. Po isteku datog vremena, 23. juna 2060, kapsula će se otvoriti. IZVOR

Indonežanka stara 157 godina

Prilikom popisa koji se poslednjih nekoliko nedelja obavlja u Indoneziji, otkrivena je žena koja tvrdi da ima 157 godina. Državni agenti koji su sprovodili popis istražuju da li je moguće da je žena, imenovana samo kao Turina, rođena 1853.

"Ne postoje autentični dokumenti koji bi dokazali njenu starosnu dob, ali na osnovu njenih izjava i imajući u vidu godine njene usvojene ćerke, koja ima 108 godina, teško je u to sumnjati. Turina je spalila sve svoje identifikacione papire 1965, kako je ne bi povezivali sa komunistima", kazao je Džoni Sardjono iz službe za popis.



Turina se bez problema kreće po svojoj kući u seocetu na Sumatri i puši skoro celog života. "Uprkos godinama ima odlično pamćenje, dobro vidi i nema problema sa sluhom. Skoro tečno govori holandski jezik", kazao je Sardjono. IZVOR

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272