Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Marta i kuzol

Marta i kuzol

365 priča za laku noć

365 priča za laku noć

Pisci se vraćaju u Prosvetu

Pregleda (30 dana / ukupno): 8 / 1792

Sa Janjićem, uglednim novinarom sa dvodecenijskim stažem u nedeljniku " NIN" i piscem najpoznatije biografije patrijarha Pavla, razgovarali smo na galeriju knjižare "Geca Kon" u Knez Mihailovoj ulici gde sada rade redakcija i druge službe "Prosvete", pošto su kroz neuspelu privatizaciju ostali bez kancelarija.

U dvostrukoj ulozi direktora i glavnog urednika ,Janjić je tokom letnjih meseci, kada sve staje u Beogradu, uspeo da sačini izdavački plan prema kome bi do kraja 2011, ako sve bude teklo kako je zamišljeno, bilo objavljeno 30 naslova. Već na oktobarskom Sajmu knjiga trebalo bi da se pojavi 20. " Prosveta" je, podsećanja radi, u 2010. objavila jedna novi naslov i to uz finansijsku pomoć grada.

Među novim izdanjima biće reizdanja naslova koji su odavno rasprodati ( "Retorika" Branislava Nušića, "Pozdrav deci" J.J.Zmaja, "Antropološki ogledi" Sigmunda Frojda, " Knjiga o Geci Konu" Velimira Starčevića...) ali na spisku su i "premijere" .

Janjić je, naime, uspeo da ubedi neke autore koji su odavno "digli ruke" od "Prosvete" da počinje nova era u kojoj neće biti štampanja i doštampavanja bez saglasnosti autora ili nosioca autorskih prava, nepoštovanja ugovornih obaveza, neprofesionalnog odnosa...

On je ispričao niz apsolutno neverovatnih propusta i ogrešenja koje je "Prosveta", nakon privatizacije, počinila što je rezultiralo nepovratnim gubljenjem prava na neke profitabilne naslove ( "Vujaklija", rečnici), što Janjić smatra većim gubitkom za jednu izdavačku kuću od gubitka nekretnina.

Među naslovima na koje je Janjić ponosan su novi romani. "Poznati srpski režiser Petar Zec ispisao je duhovit i slojevit roman o našem vremenu, pod naslovom "Sunce se rađa na istoku, a i gde bi", istakao je Janjić. On je najavio da da se očekuje i snimanje filma po tom romanu.

Janjić smatra da je zanimljiv roman iskusnog književnika i aktuelnog urednika izdavačke delatnosti u "Novostima" Milomira Kragovića "Svlačenje duše" o današnjem vremenu u kojem se razotkrivaju novokomponovani bogataši.

Pun izdavački pogodak za " Prosvetu" je što joj je jedan od najboljih srpskih romanopisaca Dobrilo Nenadić poverio štampanje novog romana "U senci crne smrti", u kojem ispisuje priču o sudbini mornara koji na brodu "Karla" obolevaju o kuge...

U planu su i pesničke knjige, ne samo klasika, već i savremenog pesnika Adama Puslojića "Vazdušna linija smrti", koju je ilustrovao Miloš Šobajić.

Aktuleni položaj " Prosvete" osvetlio je i predsednik Upravnog odbora Rodoljub Todorović koji je rekao da se ta izdavačka kuća "nalazi u procesu restrukturiranja", što znači i da su veliki dugovi nastali u proteklom vremenu u mirovanju, dok Vlada ne donese konačnu odluku o njenoj sudbini.

Prema rečima Todorivća zadatak svih u "Prosveti" je da pokažu da se ova kuća vratila izdavaštvu, da može od njega da živi jer ako ode u stečaj nema joj spasa.

Vlada je na sebe preuzela da reguliše pitanje viška radnika i tako će pod veoma povoljnim uslovima otići 46 zaposlenih, a ostaće 23 koliko predvija program restrukturiranja.

Na poslovodstvu "Prosvete" je da pročešlja sve važeće ugovore i da sve koji su štetni po firmu budu predati pravinm instancama koje bi trebalo da nađu put da se ponište, a odgovorna lica predaju istražnim organima, rekao je Todorović. IZVOR

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Vera Jovanovic
Cudi me da imate toliko slovnih i gramatickih gresaka. Bavim se honorarno korekturom pa sam to primetila. Isto Vam se desava kod jos nekih naslova na Vasem sajtu, npr.PREPORUCUJEMO - Sege Sabur - Kamen Srtpljenja,... Poštovana, vest je preuzeta!!!!!!!

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272