Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Prebacivanje sa jedne na drugu aktivnu aplikaciju na Mac računarima

Ako na nekom Mac računaru otvorite više prozora koji pripadaju određenoj aplikaciji i želite da se brzo prebacite na jedan od njih, sa ne malom frustracijom ćete ustanoviti da je brzo prebacivanje (fast switching) moguće samo između aplikacija, ali ne i između pojedinih prozora unutar jednog istog programa. Primera radi, ako na svom Mac-u otvorite pet prozora Internet Explorer-a, pa zatim otvorite neku drugu aplikaciju, radi povratka ćete najpre morati da se prebacite na IE, pa tek onda da prelistavate otvorene prozore sve dok ne nađete onaj koji vam je u tom trenutku potreban. Verujte, ovo nije radnja koju biste želeli da obavljate češće od dva-tri puta dnevno!

Pa da, naravno, u tu svrhu možete upotrebiti Expose – kako se samo ranije niste toga setili? Tu, međutim, postoji jedan mali problem – lično spadam u kategoriju korisnika koji su prvenstveno orijentisani ka upotrebi tastature, tako da, ako nešto mogu da obavim samo pomoću tastature i bez upotrebe miša, onda se uvek odlučujem za tastaturu. Kako, međutim, Mac OS X uglavnom ne nudi ovakva rešenja, prinuđen sam da potražim odgovarajuće softverske pomagače...

Jedna ovakva softverska aplikacija, koja ima za cilj da uvede malo reda u svakodnevni haos gomile otvorenih prozora koji danas predstavlja uobičajenu sliku na većini desktop računara, nosi krajnje egzotično ime – Witch (veštica). Njen autor je čovek po imenu Peter Maurer, programer dobro poznat po svojim ranijim aplikacijama Butler i Textpander, koje se danas zajedno isporučuju u programskom paketu TextExpander. Witch je besplatna aplikacija koja vam omogućava brz i jednostavan pristup svim otvorenim prozorima, pritiskom na odgovarajuću kombinaciju tastera i izborom željenog prozora sa uredno aranžirane liste njihovih naslova, što možete i sami videti sa prikazane sličice.

Mogućnosti ovog programčića se ovde ne završavaju, jer ga možete upotrebiti i za direktno pristupanje minimiziranim prozorima bez upotrebe miša, zatvaranje minimiziranih prozora bez potrebe da ih prethodno učinite aktivnim, kao i za zumiranje, minimiziranje/maksimiziranje i zatvaranje svih otvorenih prozora u hodu (on-the-fly)

Softverski alat Witch, koji u takozvanom Universal Binary formatu možete besplatno preuzeti sa web sajta Softpedia, matično je podržan kako na PowerPC, tako i na Mac računarima zasnovanim na Intel-ovim procesorima, a za njegov rad je neophodno da na računaru bude instaliran operativni sistem Mac OS X 10.3.9 ili noviji.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272