Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Predstavljen je novi Red Hat Enterprise Linux 5

14. marta, Red Hat je predstavio svoju najnoviju verziju Red Hat Enterprise Linuxa na medijskom događaju u San Francisku. Nakon skoro četiri godine razvoja i nekoliko kolaboracija sa strateškim partnerima kao što je IBM, najnovija verzija RHEL sada nudi integrisane Real-Time Linux mogućnosti, poboljšane funkcije virtuelizacije i poboljšanja u bezbednosti.

Novi operativni sistem će biti distribuiran kao dva osnovna seta, Server i Client, svaki od njih u sopstvenim varijantama. Server dolazi u dva oblika: kao osnovni server, koji omogućava rad do četiri virtuelne mašine i kao Advanced Platform koji omogućava beskonačnu virtuelizaciju. Client set dolazi u četiri varijante: kao Desktop, koji odgovara kancelarijskim i produktivnim radnicima, zatim kao Workstation, koji je prilagođen high-end korisnicima i zatim virtuelizacija za oba, ali ograničena za svako izdanje na četiri virtuelne mašine.

Pored zvaničnog uključivanja podrške za virtuelizaciju, Big Blue i Red Hat programeri su sarađivali sa zajednicom otvorenog koda kako bi ugradili SELinux (Security Enhanced Linux) u srž novog operativnog sistema i time obezbedili Multilevel Security mogućnosti. Ove mogućnosti omogućavaju poslovnim korisnicima, kao što su oni u vladinom sektoru, da klasifikuju informacije kao tajne, kao vrhunske tajne ili kao poverljive tako što će kreirati mandatornu kontrolnu polisu.

Ostale funkcije koje su dostupne u novom RHEL-u uključuju:

  • GUI alatke za upravljanje
  • Potpuna virtuelizacija za operativne sisteme drugih proizvođača
  • Novi 2.6.18 kernel, koji je uključen u aktuelnu verziju, neće biti promenjen da bi se obezbedila kompatibilnost; imaće samo bezbednosne ispravke i dodate relevantne backportove
  • Podrška za Intel Network Accelerator Technology
  • SELinux sa SEtroubleshooter GUI alatkom
  • Nekoliko IPSEC poboljšanja
  • Nove Audit funkcije će obezbediti novo moćno pretraživanje i izveštavanje kao i praćenje u relnom vremenu.

Red Hat je najavio novi Red Hat Enterprise Linux operativni sistem i model prijavljivanja u oktobru 2003. godine. Sada, skoro četiri godine kasnije, model je iskovan i Red Hat je preduzeo sledeći korak u svom razvoju kao kompanija otvorenog koda.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272