Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Premijera Političkog groblja Slavoljuba Đukića

Predstava Političko groblje, prvi deo, rađena po istoimenoj knjizi doajena novinarstva Slavoljuba Đukića, u dramatizaciji i režiji Ljubivoja Tadića, koji igra i glavnu ulogu, biće premijerno izvedena 26. septembra u Rimskoj dvorani Biblioteke Grada Beograda.

Slavoljub Đukić: Političko groblje

Poručite knjigu

Đukić, čija knjiga je za tri godine imala tri izdanja i prodata u više od 3.000 primeraka, objasnio je da je mnogo toga video, da nije bilo političkog događaja kome nije prisustvovao i da je imao potrebu da sve to ispriča.

"Sa 14 godina sam ušao u javni život, gledao sam na valjevskoj pijaci vešanje Stjepana-Steve Filipovića, sa 16 otišao u rat, doživeo nemačku okupaciju, učestvovao u oslobađanju Beograda 1944, prošao pakao Sremskog fronta, proveo u novinarstvu više od pola veka, poznavao mnoge aktere jugoslovenske i srpske drame u drugoj polovini prošlog veka", ispričao je autor.

Đukić sa radoznalošću očekuje da vidi kako će publika reagovati na predstavu. On ističe da je izvesno da će njegova knjiga imati i četvrto izdanje, međutim smatra da "Političko groblje" treba da se štampa u dve knjige, jedna bi obuhvatila period Titovog režima, a druga vreme nakon Tita.

Reditelj predstave Ljubivoje Tadić ocenjuje da je Đukićeva knjiga dragocena zbog svoje verodostojnosti i načina na koji autor opisuje događaje poslednjih 60 godina, te da predstavlja značajan prilog za istoriju našeg naroda.

"U predstavi sam koristio materijale do osamdesetih godina, a drugi deo živimo danas", kaže Tadić.

On je objasnio da je težište u predstavi stavljeno na srpsku političku scenu i obuhvata period od mladalačkih dana Đukića, koji je i glavni junak komada, pa sve do osamdesetih godina prošlog veka.

U predstavi mu na izvestan način pomažu Radivoje Marković sa svojim prenosima utakmica, što je paralela sa Đukićem koji je karijeru započeo kao sportski novinar, kao i novinar Marko Marković, dok Predrag-Cune Gojković izvodi kompoziciju "Nesreća Srbina" Vojislava Vokija Kostića, kojom dočekuju publiku.

Predstava, prema Tadićevim rečima, pripada političkom pozorištu i opisuje prošle događaje, ali i "posmatra" ono što se dešava danas "u političkom životu i groblju Srbije".

Predstava će biti izvedena za novinare i prijatelje 26. i 27. septembra, a za javnost 28. i 29. septembra. IZVOR

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272