Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

Prenos 1GB podataka za 30 sekundi, preko bežičnog USB-a

Firma Artimi tvrdi da su njeni stručnjaci uspeli da razviju fantastično brzu bežičnu USB (WUSB) tehnologiju za digitalne fotoaparate, koja bi, ako sve bude u redu, na tržištu mogla da se pojavi za otprilike godinu dana, dok bi za nekoliko godina mogla čak da postane industrijski standard. Napredna Wireless USB tehnologija će korisnicima omogućiti brzo prebacivanje fotografija sa digitalnog aparata na PC računar (ili na PictBridge štampač), i to bez ikakve potrebe za nošenjem i upotrebom kablova.

WUSB, u stvari, predstavlja proširenje USB 2.0 standarda za bežični prenos podataka velikim brzinama i na kratkim rastojanjima. Radi se, dakle, o svojevrsnoj kombinaciji proverene brzine i bezbednosti žičanih tehnologija, i jednostavnosti upotrebe koja karakteriše sve bežične standarde. WUSB koristi prednosti takozvane ultra-širokopojasne (ultra-wideband – UWB) bežične tehnologije, koja omogućava prenos podataka brzinom od čak 480 Mb/s na daljinama od najviše 3 metra, odnosno brzinom od 110 Mb/s na rastojanjima do 10 metara. Osim njegove integracije u digitalne fotoaparate, WUSB bi lako mogao naći primenu i u kontrolerima za igru, štampačima, skenerima, MP3 plejerima, zvučnicima, hard diskovima, flash drajvovima, pa čak i u HDTV prijemnicima i najrazličitijim ulaznim uređajima PC računara.

“Troškovi ugradnje bežične USB funkcije u fotoaparate bi, u početku, doprineli povećanju njihove maloprodajne cene za oko 25 dolara, što znači da bi se mogli isporučivati kao deo standardne opreme fotoaparata skupljih od 250 dolara, dok bi za otprilike 3 godine ovo povećanje osnovne cene fotoaparata palo ispod 10 dolara, te bi ugradnja ove funkcije bila ekonomski opravdana na gotovo svim modelima digitalnih fotoaparata, ako izuzmemo one najjeftinije,” kaže Colin Macnab, izvršni direktor kompanije Artimi. “U ovom trenutku, ni Bluetooth i WiFi nisu u stanju da izvrše prenos 1 gigabajta podataka, a da pritom u potpunosti ne isprazne bateriju na fotoaparatu.”

Tokom nekoliko poslednjih godina, usvajanje predloženih WUSB tehnologija nailazilo je na nepremostive prepreke, delom zbog tehničkih problema, a delom zbog nemogućnosti usaglašavanja među kompanijama koje su radile na njihovom razvoju. U firmi Artimi se, međutim, nadaju da će, već tokom ove godine, većina tehničkih problema biti otklonjena i da će WUSB konačno zauzeti mesto koje mu pripada, rame uz rame sa njegovim mnogo poznatijim starijim bratom, USB 2.0.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272