Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Pripremite se za Komodo 4.0

Komodo je integrisano razvojno okruženje (Integrated Development Environment – IDE) za dinamičke Web jezike, razvijen od firme ActiveState, nekadašnjeg ogranka kompanije Sophos. Ovaj program podržava upotrebu programskih jezika Perl, PHP, Python, Ruby i Tcl, i to na Mac OS X, Linux, Solaris i Windows računarima, a kreiran je na Mozilla platformi. Njegova poslednja stabilna verzija, koja nosi oznaku 3.5.3, objavljena je u aprilu 2006. godine, dok je treće po redu beta izdanje verzije 4 objavljeno u decembru. Kako saznajemo, iz ove kompanije obećavaju da ćemo finalnu verziju “četvorke” moći da isprobamo krajem ovog meseca.

Tokom ove nedelje, iz firme ActiveState je stiglo obaveštenje da se Komodo IDE 4.0 nalazi u završnoj fazi razvoja, tako da se procenjuje da će finalna verzija programa biti spremna za javnu promociju do kraja januara. Ovu novu verziju opisuju kao prvi objedinjeni IDE za dinamičke Web jezike, koji u sebi kombinuje programski kôd za web čitače (browser-e), servere i HTTP protokol, sve to u jednom programskom paketu.

Komodo takođe poseduje i višejezičku podršku, kao i mogućnost istovremenog editovanja većeg broja dokumenata, dok takozvani višejezički editor ulaznog metoda (input method editor – IME) predstavlja zaista sjajno poboljšanje u odnosu na prethodne verzije, jer
omogućava korišćenje standardne US tastature pri unošenju kompleksnih višebitnih karaktera i simbola, kao što su, na primer, simboli pojednostavljenog kineskog pisma (Simplified Chinese).

Tu je još i opcija za isticanje (highlighting) sintakse za preko 30 različitih programskih jezika, kao i momentalna povratna sprega (instant feedback), koja vam omogućava brzu korekciju programskog koda. Mogućnost brzog pregleda HTML-a, kodnih snippet-a i tzv. code-foldinga, takođe vam stoji na raspolaganju, kao i brojne druge karakteristike, od alata za kreiranje grafičkog korisničkog interfejsa, pa do grafičkog debugger-a i čitača programskog koda (code browser).

Iako cena najavljenih izdanja (verzije Personal i Professional) još uvek nije tačno definisana, iz kompanije ActiveState smo doznali da će registrovani korisnici verzije Komodo IDE 3.5.3 Professional (koja inače košta 300 dolara) imati mogućnost potpuno besplatne nadgradnje. Na Apple računarima, za rad Komodo-a će biti neophodan procesor G4 ili Intel, minimalno 256MB RAM memorije, 90MB slobodnog prostora na disku, te operativni sistem Mac OS X 10.3 ili noviji.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272