Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

Procesori sa dvostrukim jezgrom postaju sve popularniji

Iako su procesori sa dvostrukim jezgrom (dual core) već duže vreme među nama, izgleda da su oni tek od nedavno postali atraktivni za ljubitelje kompjuterskih igara (takozvane gejmere). Naravno, ukoliko, osim podizanja operativnog sistema, na svom računaru obavljate uglavnom poslove u 2D okruženju, dual core procesor će vam biti od dragocene pomoći, naročito ako upotrebljavate aplikacije koje su u stanju da svu tu snagu efikasno iskoriste. Ako ste, pak, pasionirani gejmer, onda se sve vaše želje verovatno svode na dobijanje što većeg broja frejmova u sekundi (fps), što praktično znači da svoje uživanje u igricama možete, generalno govoreći, povećati upotrebom overclock-ovanog grafičkog procesora (GPU), sa nešto većom keš memorijom. Stoga biste mogli pomisliti da vam procesori sa dvostrukim jezgrom uopšte nisu ni potrebni.

Prema rezultatima jedne automatizovane ankete koju je sprovela kompanija Valve Software, 50.36% korisnika Steam servisa poseduje PC računare zasnovane na Intel-ovim procesorima, dok AMD-ove procesore poseduje 49.64% od ukupno 847.000 gejmera prijavljenih na Steam servis.

Nadalje, oko 87.39% od ukupnog broja korisnika u ovoj ciljnog grupi, još uvek poseduje procesore sa jednim jezgrom. Međutim, ako ove podatke uporedimo sa rezultatima prethodnih sličnih anketa, dolazimo do zaključka da se broj korisnika dual core procesora u poslednje vreme značajno povećao, tako da sada oko 12.56% korisnika Steam servisa (ili njih 106.000) poseduje dual core procesore u svojim mašinama. Treba napomenuti da su ovom grupom obuhvaćeni korisnici koji na svojim matičnim pločama imaju po dva odvojena procesora, kao i oni koji koriste jedan procesorski čip sa dvostrukim jezgrom. Konačno, oko 0.05% korisnika (ili ukupno 416 ljudi) u svojim domovima veće poseduje quad-core sisteme, odnosno procesore sa četiri jezgra.

Uzgred, ako vas to uopšte interesuje, 2 gejmera su prijavila da imaju računare sa ukupno 8 procesorskih jezgara, što je verovatno posledica sparivanja dva quad-core Xeon procesora. Prema tome, izgleda da procesori sa dvostrukim jezgrom konačno nalaze svoje mesto pod suncem, otprilike 2 godine nakon njihovog prvog pojavljivanja. Osnovni problem kod procesora sa više jezgara, međutim, i dalje se odnosi na slabu podršku za kompjuterske igre. U ovom trenutku, samo je mali broj igara u stanju da u potpunosti iskoristi prednost postojanja dva jezgra. Što se, pak, tiče četvorojezgarnih procesora, njihova primena je još uvek u domenu teorije – ako izuzmemo aplikacije za renderovanje i kodiranje – jer ni jedna od postojećih igara ne može da iskoristi više od dva, od raspoloživa četiri jezgra. U kompaniji Valve Software se nadaju da će u bliskoj budućnosti to biti moguće. Međutim, kako sada stoje stvari, ukoliko ste pasionirani gejmer, dual core procesor je neprikosnoveni kralj kompjuterskih igara.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272