Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Promocija: Horizonti zvuka - gitarista i fizičar Jovan Jovičić

Na promociji će učestvovati i profesor Jovan Jovičić, eminentni koncertni solista i naučnik, a osim autora knjige, govoriće i recenzent knjige, prof. dr Milovan Miškov, kao i pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić, najavila je Asocijacija gitarista Vojvodine.

U razgovoru će učestvovati i dekan Fakulteta muzičke umetnosti Dubravka Jovičić, kao i predsednik Asocijacije gitarista Vojvodine Raško Radović.

U muzičkom delu programa nastupiće mladi novosadski gitaristi Marko Sarić, Marko Ivezić i Andrej Bojović.

Monografija o profesoru Jovičiću objavljena je pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine, a sredinom decembra 2010. godine predstavljena je i u Novom Sadu.

(SEEcult.org)




Monografija o dr Jovanu Jovičiću upoznaje nas sa ispunjenim i celovitim umetničkim životom i karijerom, koji su ogromnom ljubavlju , voljom i radom usklađen.

Sa obavezama univerzitetskog profesora i visokim postignućima na naučnom polju. Isto tako, zahvaljujući istorijskim podacima u knjizi, saznaćemo da je zahvaljujući delovanju Jovičića i poštovanja koje su mu ukazivale inostrane kolege, Srbija bila povezana sa najboljim gitarističkim tradicijama još pedesetih godina prošlog veka - rekla je između ostalog Vera Ogrizović profesorka na Odseku za gitaru Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu na promociji monografije "Horizonti zvuka - Gitarista i fizičar Jovan Jovičić" autora Borislava Hložana.



Svečano predstavljanje ove monografije, na kojoj bi profesoru Jovičiću pozavidele mnoge istaknute ličnosti ovdašnjeg umetničkog i kulturnog života, održano je u velikom holu Vlade Vojvodine. Pored Jovičića promociji su prisustvovale i njegova supruga Olivera i ćerka Dubravka. O knjizi i Jovičiću su, pored autora, muzičkog kritičara, novinara i publiciste Borislava Hložana i profesorke Ogrizović, govorili i profesor dr Milan Miškov sa Pedagoškog fakulteta u Somboru, i kao domaćin promocije, pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić, bez čije pomoći i podrške knjiga ne bila štampana.

Uz reči učesnika na promociji, koji su podsetili na Jovičićevo prisustvo na muzičkoj sceni još od 1948, njegove brojne nastupe u zemlji i svetu, kasnije umetničkim poznanstvom sa Andresom Segovijom i mnogim drugim svetskim umetnicima klasične gitare. Posebno je istaknuta Jovičićeva uloga u na ovim prostorima, širenju svesti o značaju gitare i muzičke literature za ovaj instrument koji je dugo vremena u Jugoslaviji doživljavan i tretiran kao manje važan, samo zabavljački. Bilo je reči i o Jovanu Jovičiću kao profesoru fizike, koji je dugo godina predavao na beogradskom Elektrotehničkom fakultetu.

Na kraju se poštovaocima njegove umetnosti obratio i Jovičić prisećajući se, pored ostalog, kako je još kao dete zavoleo zvuk gitare, počeo kao samouk da bi otkrio stare majstore i čitav svet muzike za instrument koji može da zazvuči kao kamerni orkestar.

U okviru promocije prikazan je i kratki film "Velika Hota" u kojem Jovičić interpretira muziku Franciska Tarege. U prigodnom programu nastupila su i tri mlada gitarista: Marko Sarić, Marko Ivezić i Andrej Bojović, učenici novosadske Srednje muzičke škole "Isidor Bajić". Ovu monografiju sa kompakt diskom, na kojem se nalazi izbor snimaka Jovana Jovičića, izdali su je Asocijacija gitarista Vojvodine i Zavod za kulturu Vojvodine.

LINK.




 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272