Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Prvi pogled na Intel-ov Classmate PC

Kada je Intel rekao da je njegov Classmate PC građen da bude otporan kompanija se nije šalila. Ovaj mali laptop je spreman da primi najgore što 10-godišnjak može da ponudi.Classmate PC, sa njegovim karakterističnim plavim poklopcem dizajnirao je Intel za školsko tržište. U ovom članku opisaćemo naše utiske i karakteristike o ovom robustnom laptopu.

Snažan sistem

Intel je rekao da je Classmate PC “skoro profesionalna mašina za decu” i snažan dizajn to potvrđuje. Veličina laptopa je 10 x  8 inča. Sa zatvorenim ekranom on je debljine 1 ¾ inča. Laptopov ekran od 7 inča – koji nudi rezoluciju od 800 piksela sa 480 piksela – je okružen debelim kućištem a telo laptopa ima zaštitne branike.

Sam laptop je dobro sagrađen i iznenađujuće težak za svoju veličinu, težine oko 1.4 kilograma. Drugi laptopovi sa ekranom od 7 inča su značajno lakši, težine od oko 900 grama ili manje. Većina težine Classmate PC-ja izgleda da dolazi od baterije sa šest ćelija koja daje laptopu tri do četiri životna veka obične baterije. I grubo kućište verovatno dodaje težini. Ali ipak, Classmate PC je i dalje lakši nego torba puna knjiga.

U poređenju sa XO laptopom One Laptop Per Child projekta, Classmate PC izgleda da je bolje opremljen za okruženje učionice. Ja sam nedavno imao priliku da na kratko isprobam XO prototip i nisam bio impresioniran. U poređenju sa Classmate PC-jem, XO je laganije konstruisan i poklopac se lako savija. Da budem iskren, XO laptop koji sam ja video bio je inženjerski prototip i nije konačan produkcioni model. Nadajmo se da će finalna verzija XO-a biti otpornija na ono što deca mogu da im prirede.

Specifikacije notebooka

Srce Classmate PC-ja je procesor Celeron M od 900MHz. To nije Intelov najbrži čip ali je dovoljno dobar da odradi bilo koji školski posao.

Classmate PC dolazi sa instaliranim Windows XP-om, Wi-Fi-jem, 256MB RAM-a i 2GB fleš memorije umesto hard diska. Pošto se butuje Windows XP, Classmate PC će lako koristiti nastavnici koji su većinom obučeni za rad u Windowsu. Laptop je dizajniran da se koristi kao deo mreže a ne kao samostalna mašina. U učionici, Classmate PC-je može da kontroliše računar nastavnika omogućujući nastavniku da pregleda šta svaki od učenika vidi na svom ekranu. Nastavnici su takođe u mogućnosti da pošalju informacije sa njihovih ekrana na svaki Classmate PC u učionici.

Pošto prilikom testiranja nisam imao dostupnu mrežu za Classmate PC, sistem je nastavio da se butuje kao samostalni PC. Da bih testirao njegove performanse pokušao sam da gledam YouTube video, koji se reprodukovao glatko, mada je povremeno sistem štucao – najverovatnije zahvaljujući ograničenoj količini instaliranog DRAM-a.

Tastatura Classmate PC-ja je po meni suviše skučena da bi se na njoj udobno kucalo ali mi se dopao okrugli trackpad. U školskim vežbama veličina tastature ne bi trebala da bude problem; ova mašina je dizajnirana za decu, a ne za odrasle.

Među pametnim potezima u dizajnu Classmate PC-ja, Intel je izabrao da postavi power socket sa desne strane kućišta laptopa umesto zadnje strane. To omogućava da se laptop puni u učionici što je mnogo bezbednije. Još jedan potez koji me je oduševio je nedostatak Intel logotipa na Classmate PC-ju. Intel se ne stidi svoga brenda, i dobro je videti da su se uzdržali da ovde upotrebe svoj logotip, pošto sam video slike Classmate PC-ja sa Intel-ovim logotipom. Korporativnom logotipu i marketingu nije mesto u školama.

Generalno gledano, Classmate PC je impresivan proizvod. Intel je uradio dobar posao, kao sa stanovišta dizajna, tako i sa stanovišta performansi.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272