Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Prvi procesor koji podržava RAM od 256 terabajta

Gledajući kako u bitci za najbolji procesor na tržištu desktopa trenutno vodi Intel, svi ostali treba da pokušaju da se probiju na druga neočekivana tržišta. AMD na primer iskušava svoju sreću na tržištu mobilnih uređaja, i nedavno su objavili da su oni odgovorni za ImageOn procesor za LG-ov KE850 PRADA telefon.

Ostali ne dele entuzijazam osvajanja novih svetova, traganja za novim civilizacijama; neki od njih su čak i odustali od svojih sopstvenih procesora. Mislim na Apple, koji se opredelio za Intelove procesore umesto za svoju uspešnu seriju procesora napravljenih u IBM-u. Oni su čak za tri meseca prepisali operativni sistem tako da podržava x86 arhitekturu. Sa druge strane, postoje proizvođači kao što je VIA, koji se čvrsto drže na tržištu UMPC i PDA zahvaljujući svojim C3-C7 procesorima.

Ali, ako ima mesta za jednog, ima mesta za više njih, a pošto mnoga tržišta već imaju konkurenciju koja vodi bitku za nadmoć u tim određenim segmentima, ne postoji puno mesta za novopridošlice, pa čak ni za nove ideje. Ali šta je sa veteranom sa novom idejom, to bi možda i radilo, to je baš ono što računarskoj industriji treba, nke sveže informacije. Krivac za nove informacije o Intelu je Sun Microsystems, čiji je predsednik Jonatan Schwartz objavio na svom blogu vesti o novom procesoru koji se zove Rock.

Rock procesor ima 16 jezgara, i može da podrži do 256 terabajta RAM-a u jednom softverskom domenu. Procesor ima 2395 pinova, 812 se koriste za signaliziranje a 1514 za napajanja-uzemljenja, a ostali ne služe ničemu. Schwartz je takođe govorio o podršci za memoriju: “To je grozno puno RAM-a u jednom sistemu (i uzimajući u obzir cenu memorije danas, želećete da postavite naoružanog čuvara pored date mašine)”. Ali sa druge strane, detalji kao što su “koliko threadova po jezgru; zašto ovaj čip najavljuje zlatno doba neproblematičnog programiranja; kako on donosi toleranciju greške u mase” su i dalje tajna, ali šta god da su pripremili za nas izgleda da će biti veliko. A na pitanje kada će ovaj proizvod biti dostupan na tržištu mogu samo da parafraziram gospodina Schwartza i da kažem “budite strpljivi”!

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272