Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Popust cena: 1240 rsd

QuickTime dobio nagradu Emmy

Prve Emmy nagrade dodeljene su u prostorijama Hollywood Athletic kluba, 25. januara davne 1949. godine, a čast da prva ponese ovo prestižno priznanje pripala je tada poznatoj američkoj trbuhozbornici po imenu Shirley Dinsdale. Emmy nagrade su, po svom karakteru, veoma slične Peabody nagradama, s tom razlikom da su više usmerene ka zabavi i estradi, zbog čega ih mnogi smatraju TV ekvivalentom filmskih nagrada Oscar. Emmy nagrade dodeljuju tri srodne, ali međusobno nezavisne organizacije – Academy of Television Arts & Sciences, National Academy of Television Arts & Sciences i International Academy of Television Arts & Sciences.

Ne brinite, neću vam ovde dosađivati pričom o ovim organizacijama, već ću odmah preći na nagradu koja je nedavno dodeljena od strane američke Nacionalne Akademije za televiziju… Na svečanoj ceremoniji koja je održana na ovogodišnjem Međunarodnom Sajmu elektronike (CES) u Las Vegasu, Emmy nagrada za oblast tehnologije i inženjeringa pripala je QuickTime tehnologiji kompanije Apple, koja je, uzged, podelila još i nagradu za Streaming Media Architectures and Components sa kompanijama Adobe, Microsoft i RealNetworks.

Frank Casanova, jedan od starijih direktora kompanije Apple za Mac OS X Audio and Video, tom prilikom je izjavio: “Oduševljeni smo što su oni (NTA organizacija) prepoznali napore koje smo uložili na planu razvoja standarda. Ovim činom je nagrađen naš naporan i neprekidan rad na promociji H.264 i MPEG-4 standarda.” MPEG-4 je poslednjih godina postao industrijski standard za široko korišćenu audio i video kompresiju, dok H.264 predstavlja video codec koji je sastavni deo ovog standarda i koristi se za pregled video sadržaja preuzetih sa iTunes, u iChat video konferencijama, te kao ključna softverska komponenta za dolazeću Apple TV.

Po mišljenju Casanova-e, MPEG-4 i H.264 su oruđa koja kompaniji Apple daju ogromnu prednost u borbi sa konkurencijom. “Ono što nas bitno odvaja od ostalih sličnih tehnologija (Adobe-ov Flash, RealNetwork-ov RealPlayer, Microsoft-ov Windows Media), jeste činjenica da u velikoj meri polažemo nade u otvorene industrijske standarde, dok se svi ostali uporno drže svojih ‘kućnih’ vlasničkih tehnologija.”

Nije potrebno navoditi gomilu tehničkih karakteristika da bi se shvatilo kako QuickTime predstavlja solidan i veoma popularan softverski proizvod, ma šta neki o njemu mislili. Dovoljno je reći da sa zvaničnog Apple-ovog web sajta svakog dana milion posetilaca preuzme QuickTime i da je, za manje od dve godine koliko je proteklo od kada je verzija 7 ovog programa ugledala svetlost dana, preuzeto oko pola milijarde kopija.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272