Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Radnici na poligrafu odgovaraju na pitanje da li biste ukrali knjigu da možete

Krasti ili ne od sebe?

“Biste li, da imate priliku ukrasti, a da vas nitko ne vidi, ukrali knjige iz našega poduzeća?” jedno je od mogućih pitanja kojima će zaposlenici izdavačke kuće Profil biti “izrešetani” na poligrafskim ispitivanjima kojima će ih podvrgnuti tvrtka.

Zaposlenici u Profilu požalili su nam se da su im prošlog tjedna poslodavci ponudili obrazac u kojem piše kako pristaju na to da u svako doba mogu biti podvrgnuti poligrafskom testiranju, a koji bi, ako žele, trebali potpisati.

Formular nema nikakav službeni žig, nego je interni tvrtkin obrazac, a poslodavac vjerojatno na taj način želi provjeriti krade li netko od nas knjige, objasnili su nam zaposlenici. Poligraf je stigao u tvrtku, a jučer je ispitana jedna osoba.

Radnici kažu kako će se ispitivati po nekoliko ljudi dnevno, a riječ je o onima koji su potpisali da pristaju na ispitivanje.

Potpisati ili odbiti?

– Većina nas misli da su nas samim time obilježili kao lopove! U strahu smo. Ne smatramo da je to u redu. Nije dobro ako potpišemo, niti ako odbijemo. Ako se potpiše pristanak, to barem malo skida sumnju s osobe koja to učini. Međutim, što ako se netko testira, a ne prođe? A za poligraf je poznato da nije pouzdana metoda. A ako osoba ne potpiše, odmah je se može obilježiti kao potencijalnog sumnjivca – važu razloge za i protiv radnici.

– Većina nas nije potpisala, ali neki jesu. Priča se i o skorim otkazima u tvrtki. Pretpostavljamo da su povod nedavne krađe, ali ideja je loša, jer time smo svi mi već predodređeni biti lopovi – objašnjavaju radnici.

Iz Profila su nam odgovorili: “Profil International angažirao je ovlaštenu agenciju za provođenje poligrafskog testiranja vezano uz seriju krađa koje upućuju na zaposlenike. Testiranje se provodi u okviru zakona RH, i to samo s osobama koje su dale pismeni osobni pristanak.”

Većina nas misli da su nas samim time obilježili kao lopove! U strahu smo. Ne smatramo da je to u redu. Nije dobro ako potpišemo, niti ako odbijemo. Ako se potpiše pristanak, to barem malo skida sumnju s osobe koja to učini. Međutim, što ako se netko testira, a ne prođe? A za poligraf je poznato da nije pouzdana metoda. A ako osoba ne potpiše, odmah je se može obilježiti kao potencijalnog sumnjivca

Zaposlenik Profila

No, ako radnici zatraže zaštitu suda u slučaju da ih poslodavac prisiljava na poligrafsko testiranje i nakon što ga upozore da je to nezakonito, nema dvojbe da taj spor poslodavac ne može dobiti niti zakon dopušta poslodavcu da provodi testiranje.

Čak ni policija ne smije osumnjičenika prisiliti na poligrafsko testiranje, koje nije dokaz ni na sudu.

Ne mogu sami istraživati

– Poslodavac nema ovlasti provoditi poligrafsko testiranje. Radnici nisu dužni potpisati taj formular, niti se odazvati na poligrafsko ispitivanje. Ako sumnja da radnik čini kakvo kazneno djelo, primjerice krade, poslodavac može inicirati kazneni postupak pred policijom i tužiteljstvom, ali ne može sam provoditi istragu. Ako sumnja da se ogriješio o radne dužnosti, može inicirati disciplinski postupak u firmi, ali ne može ga ni tada sam provoditi, nego to radi disciplinsko tijelo firme – govori odvjetnica Višnja Drenški Lasan.

LINK.

Krađa digitalnih knjiga

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272