Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Rumunski haker optužen da je provalio u NASA-ine računare

Ove nedelje rumunski haker je nakon udružene operacije rumunkse policije i FBI-a, optužen za provalu u NASA-ine računare. NASA je obavestila u julu rumunsku policiju da je u njihove servere provaljeno od strane neidentifikovanih ljudi koji su pristupili obezbeđenim mrežama sa računara u Rumuniji.

Victor Faur, 26 godina, iz Arad-a, je optužen za provaljivanje u NASA-ine servere i ometanje komunikacije sa vasionskim brodom, što je primoralo agenciju da se prebaci na ručnu komunikaciju i da ponovo podigne svoje sisteme.

Faur je takođe optužen za provalu u računare koji pripadaju američkoj mornarici i Department of Energy u novembru 2005. godine i u septembru 2006. godine, po rečima zvaničnika. Takođe, ranije ga je US Attorney’s Office tužio zato što je navodno bio vođa hakerske grupe koja se zove WhiteHat Team.

Ova grupa hakera je poznata po provaljivanju u različite računarske sisteme koji su imali reputaciju da su najbezbedniji na svetu. Izgleda da ipak to nisu bili…

Faur je diplomirao na Informatičkom fakultetu u Aradu, Rumuniji, i dobio je posao u IBM-u u Čehoslovačkoj, gde je kompanija postavila svoj najveći centar u centralnoj i severoistočnoj Evropi.

U televizijskom intervjuu ovaj rumunski haker je potvrdio da njegove namere nisu bile destruktivne i da su njegove akcije imale cilj samo da “dokažu da je nekoliko računara ranjivo na napade”. Takođe je istakao da nisu nagrađeni “materijalnom dobiti”.

“Ja nisam ni modifikovao ni izbrisao fajlove, niti sam uništio komunikacione sisteme” rekao je Faur. Fauru je zabranjeno da napusti zemlju do kraja istrage, koja je počela u decembru.

Prošle nedelje US Department of Homeland Security je priznao na kongresu za štampu da je fiskalne 2005. i 2006. godina izvršeno 844 napada na vodeću američku agneciju za sajber bezbednost, koji su izazvali ozbiljne probleme na računarskim sistemima, od kojih su neki bili inficirani sa virusima ili drugim sumnjivim programima.

Hakeri širom sveta koji su poznati po provaljivanju u neke od najbezbednijih računarskih mreža često samo žele da dokažu da se ovi sistemi mogu provaliti. Oni sebe opisuju kao osobe koje uživaju da istražuju napredne mogućnosti sistema koji mogu da se programiraju, i stalno traže nove načine da prošire njihove mogućnosti, za razliku od većine drugih korisnika koji uče samo minimum koji im je neophodan.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272