Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Sada je dostupan Parallels verzija 3.0

Mi ne propovedamo često našu ljubav za komercijalnim programima u ovim tekstovima, ali Parallels Desktop for Mac – program koji pokreće Windows XP i Vistu na Mactelu u virtuelnoj mašini – je upravo izdao verziju 3.0 i bez obzira na cenu nama se mnogo dopada novi set opcija.

Dobre stvari u ovoj verziji su:

  • Možete da prevlačite i puštate fajlove sa Windows desktopa na Mac desktop ili obratno. Isto tako možete da kliknete desnim tasterom miša na bilo kom desktopu (Word fajl, JPEG, PDF i slično). Otvoriće se Open With kontekstni meni, koji lista programe koji mogu da ga otvore, i sada imate ovu opciju i u Mac i u Windows programima. Dakle ako radite na Macu, možete da kliknete desnim tasterom miša na Word dokument i da otvorite Word dokument za Windows.
  • Mac program koji se zove Parallels Explorer vam omogućava da manipulišete sa sadržajima virtuelnog Windows hard drajva čak i kada Parallels nije pokrenut.
  • Ako ponekad koristite Apple-ov Boot Camp program, Parallels može da upotrebi istu kopiju Windowsa tako da ne treba da instalirate Windows dva puta. U 3.0 verziji ova odlična funkcija za uštedu prostora primenjuje se takođe i na instalirane kopije Windows Viste a ne samo XP-a.
  • Sada možete da podesite deljene direktorijume u bilo kom pravcu. To znači da možete da stavite ikonicu direktorijuma  iz Macintosh-sveta direktno u Windows svet, za lakše otvaranje, ili obratno.
  • Deljena mreža. Meni se ovo mnogo dopada. U Parallels 3.0, Windows se sakriva iza Mac-ove mreže; potpuno je nevidljiv za napadače na Internetu koji vas traže. Vaš Windows PC je zbog toga dobro zaštićen od spemera.
  • 3D grafike. Ovo je velika stvar za gejmere. Ljudi obično kažu da je Parallels bio odličan – ali da nije mogao da rukuje 3D igrama. Nova verzija, međutim, radi i sa DirectX i sa OpenGL 3D-om, tehnologijama koje koriste igre kao što je World of Warcraft, Half-Life 2, i Unreal Tournament. Sve ove igre sada mogu da se igraju na Mac-u koji pokreće Windows (mada ih još nisam testirao).
  • Transporter. Ovaj pomoćni program može da prenese ceo vaš svet – programe, dokumente, podešavanja i sve ostalo – sa Windows PC-ja, ili sa starog Mac-a koji pokreće Microsoft Virtual PC, ili preko mreže ili pomoću FireWire kabla.
  • USB 2.Parallels 3.0 sada radi mnogo bolje sa konekcijama velike brzine, sa štampačima, skenerima, fleš drajvovima i eksternim hard diskovima, BlackBerry-jima i drugim smart telefonima – i slušalicama.

Zvuči li vam ovo dobro? Nadgradnja za postojeće korisnike Parallelsa košta 40 dolara a nova licenca košta 80 dolara.

 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272