Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Windows Server 2008 - umrežavanje - Mark Minasi

Windows Server 2008 - umrežavanje - Mark Minasi

Popust cena: 1500 rsd

Windows Vista – Kako radi - KOLORNA KNJIGA

Windows Vista – Kako radi - KOLORNA KNJIGA

Popust cena: 530 rsd

Skriveni sistem za zaključavanje Windows XP-a

Svesni činjenice da naši računari iz dana u dan predstavljaju metu najrazličitijih zlonamernih napada sa mreže, mi se iz petnih žila upiremo da upotrebimo sve raspoložive metode radi zaštite važnih podataka i svoje privatnosti. U tu svrhu koristimo antivirusni softver, takozvane zaštitne zidove (firewalls), anti spyware programe, lozinkama čak štitimo BIOS, korisničke naloge, administratorski nalog – sve u nadi da ćemo na taj način odvratiti neželjene uljeze.
Problem je, međutim, u tome da što veći broj bezbednosnih opcija primenjujemo, to nam  se naši računari čine sve ranjivijim. Lično ne verujem da će ikada biti razvijen neki konačan i savršen metod zaštite, ali činjenica je da je svako od nas dužan da deluje u pravcu smanjenja potencijalnih opasnosti.

Pod normalnim okolnostima, umereno obazriv korisnik će na svom računaru instalirati sva maločas pomenute aplikacije i lozinkama zaštititi sve korisničke naloge, a naročito nalog administratora i primarni korisnički nalog kojem su dodeljena administratorska prava.
Mada su ovi koraci i inače obavezni prilikom instalacije Windows XP-a, činjenica je da je prosečan korisnik sklon da za svoj korisnički nalog bira lozinke koje se lako pamte i usko su vezane za njegove/njene hobije, omiljenu pop/rock grupu, ime nekog od bliskih rođaka i tome slično. To, međutim, može predstavljati popriličan rizik, jer bi neki tobožnji “prijatelj” lako mogao da zaključi na šta bi se lozinka mogla odnositi i – metodom uzastopnih pokušaja – na kraju uspeti da je pogodi, makar i sasvim slučajno.

Kladim se da ne biste želeli da vam devojka prelistava galeriju slika i njoj otkrije fotke neke vaše tajne “dragane”. Da biste izbegli ovakve neprijatne situacije, trebalo bi da znate da vam vaš skromni Windows XP nudi jednu “skrivenu” opciju za dodatnu zaštitu vašeg korisničkog naloga. Naime, pored same lozinke, potencijalnom napadaču možete na put staviti i pravu fizičku prepreku: floppy disketu koja će igrati ulogu ključa. Bez ovog floppy-ja, napadač neće moći da se uloguje na vaš korisnički nalog, čak i ako kojim slučajem sazna vašu lozinku.

Način kreiranja “startnog ključa”

Aplikacija koja vam je potrebna za ovu svrhu, nalazi se u folderu System32, smeštenom unutar Windows direktorijuma. Najlakše ćete je pokrenuti uz pomoć Run menija. Odaberite Start>Run, pa u ponuđeno tekstualno polje upišite SYSKEY. Na ekranu će se pojaviti prozor sa veoma sugestivnim naslovom: Securing the Windows XP Account Database (obezbeđenje Windows XP baze podataka o korisničkim nalozima). Zvuči interesantno, zar ne? U ovom prozoru će vam biti ponuđene dve opcije: Encryption disabled i Encryption Enabled.

Proverite da li je selektovana druga opcija, pa zatim kliknite na dugme Update, kako biste prešli na sledeći korak. Sada se na ekranu pojavljuje upravo naša željena opcija. U prozoru pod naslovom “Startup Key”, odaberite opciju “Store Startup Key on a floppy disk”. Ovde treba napomenuti da, ukoliko vaš laptop/desktop računar nije opremljen floppy disk drajvom, možete slobodno zaboraviti sve što je do sada rečeno. Znam da danas gotovo više niko i ne koristi floppy diskete, ali ovo je jedna od retkih situacija u kojima će vam ovi zastareli uređaji biti od dragocene koristi.

Dakle, pošto ste selektovali maločas pomenutu opciju, u floppy drajv ubacite praznu disketu. Nakon što kliknete na OK, “ključ” će biti automatski generisan i sačuvan na disketi. Iz ličnog iskustva mi je poznato da se disketama nikada ne može do kraja verovati, jer one u svakom trenutku mogu prestati da funkcionišu zbog toga što su izuzetno osetljive. Stoga bi obavezno trebalo napraviti nekoliko kopija ove veoma važne diskete i čuvati ih odvojeno, na bezbednim mestima. Ako kreirate samo jednu disketu sa ključem i ako se ona ošteti, bićete u ozbiljnoj neprilici, jer ćete umesto uljeza blokirati sami sebe, što je, priznaćete, krajnje neprijatno.

Nakon restartovanja računara, na ekranu će se pojaviti popup prozor, koji će od vas zahtevati da u floppy drajv ubacite disketu sa startnim ključem (Startup key), kako biste uopšte mogli da dođete do menija sa korisničkim nalozima. Tek kada to uradite, na ekranu će se otvoriti početna stranica za logovanje, nakon čega možete nastaviti sa upotrebom računara na uobičajen način.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272