Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Skype, problematičan za GPLv2 licencu

Poznati Skype koji razvija rasprostranjenu peer-to-peer Internet telefonsku mrežu i takmiči se protiv starijih postojećih VoIP protokola kao što su SIP ili IAX ima određenih problema sa nemačkim zakonom u vezi jednog od njegovih proizvoda.

Izgleda da Skype-ov WSKP100 Linux zasnovani telefon, koji je napravio SMC i distribuiran u mnogim mestima u Evropi (uključujući i Nemačku), ne obezbeđuje pristup izvornom kodu za svakog korisnika, čak i ako je licenciran pod GPLv2. Po rečima nekih zvaničnika u Skype-u, telefon sada dolazi sa letkom koji korisnicima daje URL adresu za izvorni kod. Ali sud u Nemačkoj i dalje ovo smatra nedovoljnim i neodgovarajućim za GPLv2.

Međutim, neki izvori tvrde da je ovo samo mali prekršaj i da neće uticati na Skype-ovu distribuciju za dati telefon pošto on zahteva samo malo promena u protokolu distribuiranja. Međutim, postoje neke glasine prema kojima je web sajt gpl-violations.org preduzeo akciju protiv SMC telefona.

O Skype-u

Skype je peer-to-peer mreža Internet telefonije. eBay je kupio Skype Group septembra 2005. godine. Kao što je opisan na wikipedia-i, glavna razlika između Skype-a i VoIP klijenata je ta što Skype radi na peer-to-peer modelu a ne na tradicionalnijem modelu klijent-server. Korisnički direktorijum Skype-a je potpuno decentralizovan i distribuiran među članovima u mreži, što znači da mreža lako može da promeni veličinu (trenutno oko 220 miliona korisnika) bez složene i skupe centralizovane infrastrukture. Skype je takođe u mogućnosti da rutira pozive kroz druge Skype korisnike u mreži kako bi smanjio opterećenje NAT-a i firewall-ova. Međutim, to predstavlja dodatni teret na one koji su povezani na Internet bez NAT-a (network translation address), pošto njihovi računari i opseg mreže mogu da se upotrebe za rutiranje poziva ostalih korisnika.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272