Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Sony isporučio milion PS3 konzola u Japanu – planirani cilj nije ostvaren

Japanska kompanija Sony, 16. januara je objavila vest o prodaji milion PlayStation 3 konzola na tržištu Japana, ali sve su glasnije spekulacije o tome da kompanija neće uspeti da ostvari planirani obim prodaje od 6 miliona ovih uređaja na globalnom tržištu do početka marta meseca.

U ogranku Sony-ja zaduženom za proizvodnju igračkih konzola, Sony Computer Entertainment, kažu da je ukupan broj prodatih PS3 uređaja u svetu dostigao 2 miliona za otprilike dva meseca nakon njihovog lansiranja na tržištu, dok je prvobitni cilj bio da se ova cifra ostvari do kraja decembra prošle godine.

Sony je svoju novu video konzolu na japansko tržište izbacio 11. novembra, a šest dana kasnije ona se pojavila i na tržištu Severne Amerike, gde trenutno vodi ogorčenu borbu sa Microsoft-ovim Xbox 360 i Nintendo-vim Wii, oko vodeće pozicije na tržištu igračkih konzola vrednom 30 milijardi dolara.

Pomenuta vest je objavljena samo dan nakon što je Nomura Securities svoje prvobitne procene smanjila za čitavih 25 procenata, odnosno na 4.5 miliona prodatih uređaja do marta meseca, predviđajući da će obim prodaje biti znatno gori od očekivanog.

Hiroshi Kamide, analitičar brokerske kuće KBC Securities, takođe procenjuje da će Sony do marta uspeti da proda samo nešto malo preko 3 miliona PS3 konzola, prvenstveno zbog njihove visoke cene i nedostatka dovoljnog broja igrica za ovu konzolu.

“Najznačajniji faktor je cena,” rekao je on. “Sa stanovišta korisnika, teško je naći ijedan valjan razlog zbog kojeg bi za ovaj uređaj trebalo izdvojiti toliku sumu novca.”

Najnovija Sony-jeva konzola se u SAD prodaje po maloprodajnoj ceni od 600 dolara, dok Xbox košta 400, a Nintendo-v nešto slabiji uređaj Wii košta svega 250 dolara. Treba, takođe, napomenuti da je Xbox 360 na tržištu debitovao još 2005. godine, dok je Nintendo lansirao Wii 19. novembra u Americi i 2. decembra u Japanu. Prema izveštaju objavljenom u časopisu Enterbrain, koji se bavi video igricama, prodaja Wii uređaja na području Japana je već krajem decembra nadmašila prodaju PS3 konzola, a prema podacima firme za istraživanje tržišta, NPD, isti je slučaj i na tržištu SAD.

Uprkos tome, u kompaniji Sony Computer Entertainment se i dalje uporno drže plana da do kraja marta isporuče 6 miliona PS3 konzola. Prema prognozama firme Nomura, procenjuje se da će u sezoni 2007/08 broj prodatih uređaja iznositi 10 miliona, umesto prvobitno planiranih 16 miliona, a u sezoni 2008/09 svega 11 miliona umesto planiranih 18 miliona.

“Što se tiče igračkih konzola za kućnu upotrebu, gde je centralnu ulogu, po našem mišljenju, uzurpirao ručni prenosivi uređaj Nintendo DS, smatramo da će odsustvo dominantnog proizvoda dovesti do dugotrajnog rata na tržištu,” napisao je analitičar firme Nomura, Yuta Sakurai, u jednom izveštaju svojim klijentima. “Kako sada stvari stoje, mišljenja smo da će prodaja Wii konzola nastaviti da raste, prvenstveno zbog postojanja mnoštva atraktivnih softverskih naslova i široke korisničke baze,” zaključuje on.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272