Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Spomen ploča Brisu Tatonu

Na spomen-ploči je napisano: "U znak sećanja na Brisa Tatona, ljubitelja sporta. Bio je žrtva bezumnog nasilja 19. septembra 2009. godine, preminuo 29. septembra 2009. godine".

Otkrivanju spomen-ploče prisustvovao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ambasador Francuske u Srbiji Žan-Fransoa Teral i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić.

"Borićemo se da svako ko živi u Beogradu ili dođe kao gost može slobodno da šeta gradom i iskazuje svoja verska, nacionalna, seksualna opredeljenja, koji klub voli, jer bez toga svaka priča o Evropi je potpuno besmislena", izjavio je Đilas.

LINK.

Gradonačelnik je podsetio kako je bezumnim činom nekolicine ljudi, mladi čovek, koji je došao kao gost, posle 12 dana umro od posledica batinanja.

Đilas je istakao da je u toku sudski proces u kojem je više ljudi optuženo, ali je upozorio da su dvojica još u bekstvu, a da svedoci, zbog straha, počinju da menjaju iskaze i odbijaju da svedoče.

"To je dokaz da se još nismo izborili sa onim ljudima koji, navodno, vole svoje klubove, a to koriste da bi nekog prebili", naglasio je Đilas i apelovao na državne organe da učine sve kako bi grad svaki dan bio bezbedan.

Gradonačelnik je rekao da očekuje i od belgijskih vlasti da oni koji su prebili navijača Partizana u Briselu budu privedeni pravdi.

LINK.

Ambasador Francuske pročitao je pismo porodice Taton, koju je veoma dirnulo postavljanje spomen-ploče.

Teral je naglasio da Ambasada Francuske nikada nije izjednačila "kukavice" koje su napale Tatona sa Beograđnima i narodom Srbije, koji su pokazali solidarnost, pomoć i razumevanje u teškim trenucima.

"Pridružujem se pozivu gradonačelnika i svi treba da nastave i ulože napore u borbi protiv nasilja", zaključio je Teral.

Optužnica tereti 15 navijača Partizana da su, kao saizvršioci, počinili teško ubistvo, na smrt pretukli Tatona, neposredno pre fudbalske utakmice Partizan - Tuluz.

Kao organizatori prebijanja francuskog navijača označeni su Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća, koji su u bekstvu.

Suđenje optuženima zakazano je za novembar.

LINK.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272