Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Popust cena: 2100 rsd

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

Popust cena: 2200 rsd

Stižu roboti ubice!

Zaboravite na slatke C3P0 i R2D2 robote - roboti budućnosti će posedovati ubilački instinkt koij će moći da se meri jedino sa onim koji poseduju njihovi tvorci, bar tako kažu eksperti za robote.

Terorističke mašine i vojna automatska oružja koja će samostalno delati uskoro mogu da budu realnost, tvrdi profesor Noel Sharkey.

Ekspert na University of Sheffield - koji je pre bio sudija u kultnoj BBC TV seriji Robot Wars - upozorio je Royal United Services Institute (RUSI) da je počela međunarodna trka u naoružavanju robota.

On je upozorio da zahvaljujući sve nižim cenama robotskih komponenti mašine ubice mogu u skoroj budućnosti da zamene bombaše samoubice kao glavno oružje terorista - on kaže da se mali GPS vođeni dron sa autopilotom može napraviti za samo 250 funti.

Prof Sharkey je u svojoj izjavi rekao: "Problem je to što ne možemo da vratimo zloduha u bocu. Onog momenta kada se nova oružja pojave na tržištu, njih će biti relativno lako kopirati. Koliko vremena će proći pre nego što teroristi krenu u akciju?"

SAD je predložio Kongresu da potroše još dodatnih 4 milijarde dolara na robotske sisteme do 2010. godine, sa ukupnim troškovima koji će narasti na 24 milijarde. Više od 4,000 robota je već angažovano na tlu Iraka a do oktobra 2006. godine avion bez ljudske posade je leteo punih 400,000 sati.

Programi za razvijanje vojnih, ratnih robota su već pokrenuti u Evropi i drugim zemljama kao što je Kanada, Južna Koreja, Južna Afrika, Singapur i Izrael.

Kina, Rusija i Indija takođe razvijaju sosptvene strategije razvoja vojnih vozila bez ljudske posade - a za Kinu se veruje da je sposobna da razvije robotički program koji može da se meri sa američkim.

Profesor Sharkey je rekao da postoji hitna potreba da se međunarodna zajednica angažuje u proceni rizika razvijanja ovih novih oružja, pre nego što njihova upotreba bude široko rasprostranjena.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272