Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Stopa softverske piraterije u Srbiji u 2007. godini 76% - gubitak države 72 mil USD

Menadžer za zaštitu intelektualne svojine "Microsoft" Miša Ognjanović rekao je, na osnovu rezultata međunarodne studije analitičke kuće IDC, da su to gubici uglavnom zbog nenaplaćenog poreza.

On kaže da je stopa softverske piraterije u Srbiji u 2007. opala za 2% i istakao da u 2008. očekuje veći pad, zato što su poreski organi započeli veliku akciju suzbijanja korišćenja ilegalnog softvera u preduzećima.

Direktor "Microsoft" u Srbiji Dejan Cvetković je ocenio da je za borbu protiv piraterije važno to što je sudija Okružnog suda u Beogradu u maju odredio pritvor dvojici osumnjičenih za uličnu prodaju piratskih diskova. Poreski inspektori su, kako je istakao Cvetković, u maju zaplenili više od dve hiljade diskova sa piratskim igrama, filmovima i muzikom.

U Srbiji, kako je rečeno, piratsko korišćenje softvera nije krivično delo, već privredni prestup te je zato u nadležnosti poreske uprave.

Izvor: http://www.ekapija.com/website/sr/page/172935/1

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Ana
Gluposti! Kako su dobili ove cifre? Množenjem pretpostavljenog broja korisnika sa cenom legalnih programa? Zar stvarno mislite da će ljudi da plate program ako moraju? Ne, preći će na open-source, tako da je država nije na gubitku nikakvih 72 miliona.....

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272