Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Stopama Leopolda Bluma - Kompjuteri za decu - Kulturno uzdizanje uličarenjem

Blumsdej, kao dan podsećanja na legendarnu knjigu i njenoga harizmatičnog tvorca, ove se godine obeležava u Dablinu središnjom manifestacijom, ali i u mnoštvu gradova sveta – od Čikaga, Praga i Sidneja do Njujorka i Brisela.

Poučite primerak Uliksa



Beograd, koji se pre nekoliko godina bio priključio ovoj globalnoj proslavi, ove godine izostaje. IZVOR

Deca i kompjuteri

Britanski psihijatar i autor brojnih knjiga dr Aric Sigman kaže da korišćenje kompjutera nije zdravo za decu mlađu od devet godina. Na konferenciji o brizi o deci nedavno održanoj u Engleskoj, dr Sigman je rekao da korišćenje računara utiče na malu decu tako im skraćuje vreme održavanja pažnje i otežava komunikaciju sa drugim ljudima u stvarnom životu.


Kako da bolje iskoristite svoj kompjuter

Dr Sigman kaže i da je, nakon uvođenja predmeta “Informacione i komunikacione tehnologije” u Britaniji uočio da su deca prestajala da se interesuju za čitanje, imala sve većih poteškoća u praćenju nastave u školi, kao i u komunikaciji sa vršnjacima. Sigman kaže da to ne znači da bi kompjutere trebalo ukinuti u školama, već da bi njihovo korišćenje trebalo uvesti kasnije, kada se deca dovoljno psihički formiraju. IZVOR

Osam sati uličarenja

U četvrtak, 17. juna, kod Delijske česme u Knez Mihailovoj ulici, pesnik Zoran Trklja izvešće osmočasovno javno čitanje poezije na ulici.



O tome Zoran kaže:

– Kad sam bio mlađi, voleo sam da se šalim sa, u to vreme popularnom, mađarskom pesmom „Nyolc óra munka, Nyolc óra pihenés, Nyolc óra szórakozás“, što, kao što je poznato nama – deci socijalizma – znači „osam sati rada, osam sati odmora, osam sati zabave (kulturnog uzdizanja)“.

Koncept vremena, to jest u smene izdeljenog dana, u radne i neradne dane izdeljene sedmice i tako dalje, oduvek je kod mene stvarao nelagodu, strah i neku vrstu „kreditne“ izvesnosti koju nam „pruža“ život (No one rides for free).


Antologija urbane srpske poezije

E, sad, život ništa ne „pruža“, život uzima, sve te sate, dane i godine. Jedino što možemo da učinimo jeste iskorak iz utabanih staza i očekivanih okvira.

Moj prvi korak, koji još uvek boluje od smenske stigme, biće osmočasovno čitanje pesama na javnom mestu.

Mojih osam sati uličarenja. IZVOR

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272