Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Šta nas čeka - Predviđanja eksperata - II izdanje

Šta nas čeka - Predviđanja eksperata - II izdanje

Popust cena: 880 rsd

Operacioni i projektni menadžment

Operacioni i projektni menadžment

Popust cena: 1140 rsd

Subvencije za kupovinu domaćih softvera

Na predlog Udruženja za informatičku delatnost Privredne komore Srbije i Udruženja informatičara, Ministartvo za ekonomiju i regionalni razvoj nedavno je, preko Fonda za razvoj, obezbilo 700 miliona dinara za subvencionisane kredite malim i srednjim preduzećima koja budu kupovala softverska rešenja domaćih kompanija. Reč je o IT rešenjima za planiranje resursa u preduzećima putem računarskih softvera, odnosno takozvane ERP sisteme i druge softvere. Informatičari su to pozdravili na sastanku u Privrednoj komori Srbije, koje je organizovalo Udruženje za informatičku delatnost, ali su istovremeno poručili da uz ovaj, država treba da preduzme i niz drugih poteza kako bi se pomoglo celom sektoru i preduzećima koja rade u oblasti informatičkih tehnologija. Jer:

-U prvih šest meseci naše IT tržište opalo je za 10 odsto, a prošle godine taj pad bio je 26 odsto – rekao je Nikola Marković, predsednik Udruženja informatičara Srbije. – Svedoci smo priča kako naši najbolji IT stručnjaci napuštaju zemlju i lako se zapošljavaju u inostranstvu, a ovde kod nas tek 11 odsto preduzeća koristi ERP i druge softverske sisteme. Mi želimo da zadržimo naše stručnjake jer su i našoj zemlji i privredi oni potrebni, ali država mora u tome da nas podrži.

Jelena Jovanović, sekretar Udruženja informatičke delatnosti, naglasila je da je prošle godine IT sektor ostvario izvoz od 120 miliona dolara, a samo izvoz sofvera premašio je 55 miliona dolara. Taj iznos ostvarilo je svega 3.600 ljudi, istina visokoobrazovanih jer u IT sektoru samo takvi rade.

-Na merama podrške kompanijama u IT sektoru insistirali smo u junu, a Uredba o subvencionisanim kreditima nedavno je doneta, što je izuzetno brzo i na tome smo zahvalni. To jeste skroman novac za subvencionisane kredite jer softveri nisu jeftini, ali dobro je za početak – ocenila je Jelena Jovanović.

Predstavnici naših najvećih kompanija u IT sektoru isticali su da imaju velike muke sa uslovima koje država propisuje prilikom raspisivanja tendera za poslove i usluge u ovoj oblasti. Naveli su kako se za dobijanje projekata traži da kompanija ima najmanje već završena tri projekta pri čemu cena svakog od njih mora da bude najmanje pet miliona evra.

-Mi to ne možemo da ispunimo i ostajemo bez poslova. Bilo bi dobro kada bi Vlada i ministarstva više verovala u domaću IT industriju i ponašali se kao prilikom uvođenja E Vlade jer su taj veliki projekat uradile domaće kompanije – naglasili su informatičari.

Istovremeno, zamerke su upućene upravi Beograda koja je već najavila da će u svojim javnim preduzećima koristiti softverska rešenja stranih firmi kao što su SAP i Orakl. Naši stručnjaci i predstavnici IT firmi kažu da to uopšte nije dobro za razvoj domaćeg softverskog tržišta. Naše kompanije bez obzira što nisu velike kao pomenute, imaju stručnjake i znanja za rešavanje i najsloženijih zahteva, veoma su cenjene u svetu, tako da ne vide zašto bi ih ignorisala rodjena zemlja i najveći grad u njoj.

IZVOR. PKS.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272