Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Digitalna pismenost

Digitalna pismenost

StarOffice 6.0 majstor

StarOffice 6.0 majstor

Sun menja licenciranje OpenOffice.org

Pregleda (30 dana / ukupno): 10 / 3006

Pre nekoliko dana je Sun Microsystems Inc. prilično tiho objavio da povlači Sun Industry Standard Source License, koji se najviše koristio u OpenOffice.org, vodećem paketu za kancelarijsko poslovanje sa otvorenim izvornim kodom.

Povlačenjem SISSL-a, OO.o (OpenOffice.org) će biti licenciran u okviru LGPL-a (Lesser General Public License), kako je objavio Simon Phipps, jedan od direktora San-a.

Ključna razlika između GPL-a, koji se koristi u Linux-u i mnogim drugim projektima sa otvorenim kodom, i LGPL-a je što se programi licencirani pod LGPL mogu koristiti u vlasničkim programima.

Ranije je OO.o imao dvostruku licencu, u okviru SISSL-a i LGPL-a. Međutim, Sun je odlučio je da povuče SISSL sa spiska za licenciranje i tako podrži cilj organizacije Open Source Initiative za smanjivenje broja licenci otvorenog koda.

Razlog za to je što je mnoštvo licenci otvorenog koda znatno otežalo programerima i komanijama da izaberu licence i izbegnu konflikte između njih. Zapravo, problem je toliko narastao da sada postoje organizacije, poput Black Duck Software Inc. i Palamida Inc., koje se gotovo isključivo bave praćenjem nesporazuma u licenciranju programskih kodova.

Za OO.o to znači sledeće: dok su do sada njegov izvorni kod i izvršni programi, uključujući OO.o 2 Beta 2, bili lincencirani pod LGPL i SISSL, od sada će svaki modifkovani kod i rezultujući programi biti licencirani isključivo pod LGPL.

Korisnici i distributeri u suštini neće primetiti nikakvu razliku. Korisnici i dalje mogu da koriste OO.o, a distributeri i dalje mogu da pakuju OO.o sa Linux-om ili softverskim paketima, kao što su i ranije činili.

Jedina grupa na koju će ova promena uticati su programeri. Pored prelaska na LGPL, Sun insistira da svako ko pridoda kod u OO.o potpiše JCA (Joint Copyright Assignment – sporazum o zajedničkom autorskom pravu).

Ranije su OO.o programeri morali sa Sun-om da potpišu Copyright Assignment (sporazum o autorskom pravu) pre dodavanja koda. Taj sporazum je sva autorska prava nad kodom prenosio na Sun. Međutim, JCA sada i Sun-u i programeru daje potpuna prava da koriste, modifikuju i distribuiraju autorski rad.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272