Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Krugovi i kletve

Krugovi i kletve

Digitalni kućni filmovi - Kao od šale

Digitalni kućni filmovi - Kao od šale

Sutra počinje 59. festival KRATKOG METRA

Pregleda (30 dana / ukupno): 8 / 989

Na otvaranju će biti prikazan film autorke Dragane Kanjevac "Sonja", posvećen glumici Sonji Savić. Do 3. aprila na festivalu će učestvovati 130 filmova.


Uz dve takmičarske selekcije, domaću i međunarodnu, biće održano više pratećih programa, među kojima "Fokus" sa filmovima iz Izraela i Poljske i "Vrelo" sa angažovanim fimovima, uz koje se održavaju tematske tribine.

U konkurenciji za nagrade su 52 strana filma i 38 domaćih. Ocenjivaće ih žiri čiji su članovi Mark Ripoli (Francuska), Pjer Žalica (BiH), Širli Berkovic (Izrael), kao i Mina Đukić i Bojana Maljević (Srbija).

Nagrade su, kao i do sada, Gran pri za reditelja najboljeg filma u obe selekcije (uz 3.000 evra), dve "Zlatne plakete Beograd" za najbolji domaći i najbolji strani film (po 2.000 evra), četiri "Zlatne medalje Beograd" za najboji domaći dokumentarac, kratki igrani, animirani i eksperimentalni fim (po 1.000 evra).

Biće dodeljene i četiri diplome za pojedinačni autorski doprinos u domaćoj produkciji.

Programe su birali umetnički direktor Janko Baljak i selekciona komisija čiji je predsednik Aleksandra Milovanović, a članovi Vladimir Petrović i Vladan Petković.

Osnivač festivala je Skupština Beograda, koja je za ovogodišnje izdanje iz gradskog budžeta izdvojila, isto kao i prošle, pet miliona dinara. BLIC.

Idemo preko 5900

Prošle godine je za festivalski program prodato 5.900 karata.

Gran pri 58. Festivala kratkog metra dobio je holandski dokumentarac “Ne bez tebePetre Lataster-Cis i Petera Latastera, dok je najboljim filmom u međunarodnoj konkurenciji proglašen ruski “17. avgustAleksandra Gutmana, a u domaćem takmičarskom programu “Yugo, kratka autobiografijaMine Đukić.

Nagradu za životno delo dobio je posthumno na otvaranju Ranko Munitić, ugledni filmski kritičar, teoretičar i TV autor, koji je preminuo u martu 2009. godine.

Sajt Festivala kratkog metra je www.kratkimetar.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala za kulturu SEEcult.org, odnosno OVDE

(SEEcult.org)

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272