Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Naša kuća gledana iznutra

Naša kuća gledana iznutra

Sistem Stanislavski

Sistem Stanislavski

T.E.O.R.E.M.A. u Narodnom pozorištu

44. Bitef

Slavni poljski reditelj Jažina, poznat našoj publici po predstavi "Proslava", koja je učestvovala na 36. BITEF-u, ovoga puta dolazi sa predstavom za koju je napisao i tekst inspirisan Pazolinijevim istoimenom romanom i filmom.

Kritika ističe da je neobičnu pazolinijevsku temu Jažina pretvorio u pozorište retke lepote i začudnosti, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

LINK.

Uloge igraju Jadviga Jankovska, Danuta Stenka, Katarina Varnke, Jan Dravnel, Jan Englert, Rafal Maćkoviak i Sebastijan Pavlak, u scenografiji Magdalene Maciejevske i uz muziku Jaceka Grudziena i Pjotra Dominskog.

U programu "BITEF na filmu" u Muzeju kinoteke u 17.30 biće prikazan italijanski film "Teorema" Pjera Paola Pazolinija (1922-1975). Ekranizacija njegovog istoimenog romana koji je izazvao velike kontroverze snimljena je 1968. godine.Uloge igraju poznati glumci tog vremena Silvana Mangano, Terens Stemp, Masimo Điroti i Laura Beti.

Ovaj film je istovremeno politička alegorija i savremena mistična bajka, fuzija marksizma i religije, kako je u katalogu BITEF-a ocenio kritičar Slobodan Aranđelović.

U formi filmskog eseja Pazolini analizira raspad buržoaske porodice posle neočekivane posete savremenog spasitelja - Hrista i Marksa sjedinjenih u enigmatičnom liku, koji igra Stemp.

Vizuelno briljantan i šokantan u tretmanu teme, film je klinički hladnokrvna vivisekcija simbola samouništenja, začinjen erotikom i dekadencijom visokog emotivnog naboja.

U okviru festivala u BITEF art kafeu u 18.00 sati biti predstavljen projekat TheatreSerbia.net i održana panel diskusija o umrežavanju i međunarodnoj saradnji.

Ovaj projekat je nastao kao međunarodna partnerska inicijativa Univerziteta umetnosti u Beogradu, organizacije Teatar Bristol (Velika Britanija) i Nacionalne akademije za pozorišnu i filmsku umetnost NATFA iz Sofije (Bugarska), uz podršku programa "Kreativne saradnje" Britanskog saveta.

Portal TheatreSerbia.net predstavlja sveobuhvatni izvor informacija relevantnih za pozorišnu zajednicu u Srbiji i služi kao sredstvo informisanja, edukacije, promocije, oglašavanja, umrežavanja, u cilju jačanja pozorišne scene u Srbiji, kako u zemlji tako i na međunarodnom nivou. Portal je dvojezičan i svi sadržaji dostupni su na srpskom i engleskom jeziku.

Moderatori na panel diskusiji biće profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu dr Milena Dragićević Šešić i producent mr Aleksandar Brkić.

Prateći program "BITEF polifonija" predstaviće u Ustanovi kulture "Parobrod" u 12.30 sati radionicu Zajednica pozorišta za odrastanje bez nasilja.

B92.

Da li se sećate Pazolinija?

Dobro došli u prošlost.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272