Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Popust cena: 1240 rsd

Toshiba predstavila novi HD DVD disk za laptop

Japanski elektronski gigant Toshiba je objavio da su razvili prvi laptop računar sa HD DVD diskom sledeće generacije, uprkos neskrivenom “ratu” oko formata, koji se vodi sa grupacijom predvođenom kompanijom Sony.

Toshiba planira da novi PC komercijalizuje početkom 2006. godine, prvo u Japanu, pružajući korisnicima pristup visoko definisanim video slikama snimljenim u HD DVD formatu.

Suparništvo između HD DVD i Blu-ray formata podseća na bitku koja se nekada vodila između VHS i Betamax video traka. Betamax se vremenom ugasio kada su se kupci opredeli za njegovog rivala. 

U Toshibi je prošlog meseca rečeno da je bilo pregovora sa komanijom Sony oko pronalaženja zajedničkog formata, ali pošto nije došlo do dogovora u Toshibi su odlučili da nastave dalje sa proizvodnjom sopstvenog formata.

Tanani HD DVD-ROM disk, sa veličinom od samo 12,7 milimetara, u potpunosti koristi prednosti fizičke strukture HD DVD diskova, gde pick-up glava sa jednim optičkim sočivom može da čita HD DVD diskove i čita i piše na standardnom DVD-u i CD-u. Ova prednost u veličini je takođe pomogla Toshibi da dobije visoko definisane mogućnosti za notebook PC.

U Toshibi su uvereni da će korisnici uživati u ovakvom okruženju, pogotovo kada njihov novi PC bude opremljen LCD displejem visoke rezolucije.

HD DVD

  1. Iste strukture diska kao DVD, gde dva polikarbonska diska debljine 0,6 mm spojena zadnjim stranama znatno olakšavaju da HD DVD postigne kompatibilnost unazad sa DVD. Takođe obezbeđuje jednostavniju i jeftiniju proizvodnju diskova i hardverskih uređaja.
  2. Snažne mogućnosti reprodukcije, bez potrebe za kasetama za diskove koje štite površinu diska.
  3. DVD Forum je odobrio HD DVD-ROM diskove sa kapacitetom podataka od 30GB, što je sasvim dovoljno za više od osam sati videa visoke definicije. U Toshibi su već razvili disk sa kapacitetom od 45GB.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272