Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

Toshiba Satellite U205-S5044

Toshiba Satellite U205-S5044 je prava mala električna centrala od laptop-a. Smešten je unutar kućišta koje je identično kao kod modela U205-S5022, što znači da se nalazi na granici između ultraprenosivih (ultraportable) i takozvanih “tankih i lakih” (thin-and-light) laptop-ova, ali se zato ispod njegove haube ponosno šepuri Core 2 Duo procesor, prava retkost među laptop računarima ovih dimenzija. Zahvaljujući delom Core 2 Duo T7200 čipu, a delom radnoj memoriji kapaciteta 2GB, ovo je ubedljivo najbrži 12-inčni laptop koji smo do sada imali prilike da testiramo. Da mu je još samo touch pad malo veći, mogli bismo slobodno da kažemo kako Toshiba Satellite U205-S5044, sa svojom cenom od 1599 američkih dolara, predstavlja savršen laptop za one korisnike koji traže potpuno opremljen, moćan laptop računar, koji je još uvek dovoljno mali i lagan za svakodnevna putovanja od kuće do radnog mesta.

Satellite U205-S5044 je jedan od najmanjih laptop računara sa dijagonalom displeja od 12.1 inča koje možete naći na tržištu. Njegova ukupna dužina iznosi 11.6 inča (29.5 cm), širok je 8.7 inča (22.1 cm), a zbog svoje debljine od 1.5 inča (3.8 cm) moglo bi se reći da je poprilično debeo. Poređenja radi, model sličnih dimenzija, Acer Ferrari 1004WTMi, ima debljinu ispod jednog inča, dok je Apple-ov 13.3-inčni MacBook debeo tačno jedan inč (2.54 cm). Model LifeBook T4215 kompanije Fujitsu je, po dimenzijama i debljini, znatno bliži modelu U205-S5044, ali je zato od njega teži za oko pola funte. Nasuprot njemu, sa svojom masom od 4.2 funte (1.9 kg), U205-S5044 se čini znatno lakšim nego što biste to od njega očekivali. Zajedno sa AC adapterom (ispravljačem), ukupna “putna” težina čitavog uređaja iznosi 5.1 funti (2.3 kg).

Iako relativno lagana, ova mašina već na prvi pogled odaje utisak čvrstoće i kvalitetne izrade. Dve šarke na kojima se oslanja displej su široke i jake, a u Toshibi sa naročitim ponosom ističu tastaturu otpornu na prosutu tečnost i hard drajv koji amortizuje udarce. Sve u svemu, dizajn uređaja teško da bi se mogao nazvati inspirativnim, ali je zato krajnje funkcionalan, ako izuzmemo sićušni touch pad na koji ćemo se vratiti nešto kasnije.

Poput svog prethodnika, model U205-S5044 opremljen je sa tri USB 2.0 porta (dva sa desne i jedan sa leve strane), četvoropinskim FireWire portom, VGA izlazom, slotom za CardBus karticu (kao alternativa ExpressCard slotu), te takozvanim “pet u jednom” (five-in-one) čitačem multimedijalnih kartica. Ovaj notebook računar je takođe opremljen tasterima za kontrolu reprodukcije multimedijalnih sadržaja, smeštenim neposredno iznad tastature, pomoću kojih možete puštati, zaustavljati, te premotavati unapred ili unazad muziku, odnosno filmove. Uz dodatak tzv. instant-on softvera, pomenute tastere možete koristiti za reprodukciju muzičkih i video CD i DVD diskova, i to čak bez prethodnog podizanja Windows-a, što je, priznaćete, veoma korisna opcija. Isto se može reći za prekidač za uključenje/isključenje bežične mreže, koji je smešten na desnoj strani kućišta. Model U205-S5044 sadrži u sebi još i 802.11a/b/g čip, zajedno sa 10/100 Ethernet port i priključkom za 56K modem, ali ne i Bluetooth.

Displej sa dijagonalom od 12.1 inča odlikuje se matičnom rezolucijom od 1280 x 800, koja je danas postala standard za displeje ovih dimenzija. Toshiba ga je dodatno opremila svojom TruBrite tehnologijom, koja mu daje svetliju sliku i znatno življe boje. Pa ipak, za razliku od nekih drugih ekstra-svetlih laptop displeja koje smo imali prilike da vidimo, kod modela U205-S5044 relativno velika osvetljenost ekrana ne rezultira u preterano ometajućim refleksijama i blještavilu. Filmovi na njemu izgledaju fantastično, mada ćete pri njihovom gledanju verovatno poželeti da upotrebite slušalice, jer su integrisani stereo zvučnici, smešteni neposredno ispod displeja, kao i kod svih drugih laptop računara, nedovoljno jaki.

S obzirom na kompaktne dimenzije ovog laptop-a, njegova tastatura je iznena|ujuće komforna za rad, mada nam je trebalo malo vremena da se priviknemo na skraćeni taster za razmak (space bar). Nasuprot tome, čisto sumnjamo da ćemo se ikada priviknuti na sićušni touch pad, čije su dimenzije 2 x 1.5 inča (5 x 3.8 cm). Nadamo se, doduše, da će nam bolovi u ručnim zglobovima uminuti nakon duže upotrebe, ali je činjenica da je, čak i nakon što smo laptop svakodnevno koristili duže od nedelju dana, naše nezadovoljstvo ovim malenim, sićušnim touch pad-om i dalje veoma jako. Ispod tastature je smešten, takođe veoma prikladan, skener otisaka prstiju, koji obezbe|uje znatno jednostavnije rukovanje lozinkama i ostalim sigurnosnim mehanizmima. Poklopac i okvir displeja su tamnosive boje, dok je tastatura uokvirena ramom od srebrnaste plastike.

Na svom zvaničnom web sajtu, Toshiba prodaje prilagodljivu verziju modela Satellite U205, dok su nama na testiranje poslali model sa fiksnom konfiguracijom. To, me|utim, ne znači da bismo mi mnogo toga poželeli da promenimo na ovom laptop-u. Njegov Core 2 Duo T7200 procesor, sa brzinom od 2.0 GHz, spada u najoptimalniju kategoriju čitave Intel-ove Core 2 Duo proizvodne linije; to je, naime, najjeftiniji čip koji poseduje 4MB sekundarne (L2) keš memorije. Tako|e je veoma impresivna DDR2 SDRAM memorija kapaciteta 2GB, kao i hard drajv od 120GB sa brzinom rotacije od 5400 obrtaja u minuti (rpm). Jedna od karakteristika koje se moraju žrtvovati kod uređaja ovako malih dimenzija, jeste grafika – ipak, za utehu je to što je uređaj opremljen najsavremenijim Intel-ovim integrisanim grafičkim čipom, GMA 950. Iako model U205-S5044 nećete moći istovremeno da koristite kao produktivnu mašinu preko dana i ragu za igranje igrica preko noći, činjenica je da GMA 950 grafički čip podržava DirectX 9, što znači da ćete na ovaj laptop komotno moći da instalirate operativni sistem Windows Vista. Kao tačka na osnovne karakteristike ovog uređaja, tu je još i ugrađeni DVD rezač.

Satellite U205-S5044 je postigao impresivne rezultate na benchmark testovima CNET Lab-a. Pokazalo se da je ovaj uređaj u stanju da drži korak sa znatno većim, igrački orijentisanim laptop-om marke Velocity Micro, koji u sebi takođe ima ugrađen Core 2 Duo T7200 procesor. Na uporednim testovima sa laptop računarima koji su mu sličniji po dimenzijama, on je sa lakoćom nadmašio 12-inčni Acer Ferrari, zasnovan na AMD-ovom procesoru, kao i 13.3-inčni Sony VAIO, koji koristi nešto slabiji Core 2 Duo procesor, sa upola manjim L2 kešom. Radi što boljeg poređenja performansi između uređaja zasnovanih na Core 2 Duo procesoru i onih sa nešto starijim, Core Duo čipom, testiranjem smo obuhvatili i jedan 12-inčni ThinkPad tablet računar. Ruku na srce, model ThinkPad X60 Tablet raspolaže sa upola manjim kapacitetom radne memorije u odnosu na Satellite U205-S5044, ali dobijeni rezultati su ipak bili veoma indikativni. Ispostavilo se, naime, da je U205-S5044 za čitavih 28 procenata brži od testiranog ThinkPad modela. Još je impresivnije to što je model kompanije Toshiba obavio naš Photoshop benchmark test za više nego upola kraće vreme.

Satellite U205-S5044 koristi standardnu bateriju od šest ćelija, za koju se pokazalo da može da napaja ovaj računar tokom 4 časa i 13 minuta, što se otprilike poklapa sa nominalnom vrednošću koju navodi Toshiba i znatno je duže od vremena autonomnog rada sličnih laptop računara marke Acer ili Sony. Treba, međutim, priznati da je stariji model, Satellite U205-S5022, tokom identičnog testa izdržao da čitavih 26 minuta duže ostane u budnom stanju.

Spisak instaliranog softvera započinje sa operativnim sistemom Windows Media Center, koji u sebi sadrži još i Microsoft Works 8.5, koji će vam dobro doći u vreme kada ne gledate filmove ili preslušavate omiljene melodije. Za potrebe reprodukcije i narezivanja CD i DVD diskova, u računaru su fabrički instalirani programi WinDVD 5 i Creater 3 Platinum, kompanije InterVideo. Od probnih (trial) verzija softvera, pomenućemo 30-dnevnu licencu za McAfee VirusScan i Internet Security Suite, 60-dnevnu licencu za Student Teacher Edition verziju Microsoft Office-a, kao i šest meseci besplatnog korišćenja Interneta, koje dobijate od AOL-a (doduše, od ovog poslednjeg mi u Srbiji nećemo imati baš mnogo vajde, ali čisto da se zna – prim.prev.).

Za svoj model Satellite U205-S5044, Toshiba daje standardnu jednogodišnju garanciju na sve ugrađene delove. Tu je, takođe, i non-stop (24/7) korisnička podrška putem besplatnog (toll-free) telefonskog poziva, kao i online baza sa odgovorima na česta korisnička pitanja (knowledge base).

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272