Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

Treba li da isključite računar u toku noći?

Da li je bolje da ostavite računar sve vreme uključen ili da ga isključujete kada završite sa poslom? Ako ga ostavite uključenim, koja biste podešavanja trebali da upotrebite?

U prošlosti uobičajeni stav je bio da ako ostavite računar uključen sve vreme to će mu omogućiti da duže traje pre nego što dođe do pada sistema. Krivac za takav stav: hard drajv. Česta pokretanja i zaustavljanja dovode do toga da se mehanizam hard drajva istroši mnogo brže nego kada se uopšte ne bi zaustavljao. Stara izreka je bila da ako zaustavite i pokrenete hard disk to je isto kao da je neprestano radio osam sati.

Hajde da čujemo šta povodom toga ima da kaže Seagate, vodeća firma u svetu za proizvodnju hard diskova. Po rečima kompanije, pokretanje i zaustavljanje više nije veliki problem za drajvove, i oni mogu bezbedno da se isključe i uključe ako želite da uštedite energiju. Po rečima Seagate-a, možete da očekujete da će hard drajv trajati od tri do pet godina pre nego što umre, mada je očigledno da mnogi drajvovi traju duže.

Šta je bitan faktor koji dovodi do toga da se drajvovi pokvare? Vrućina, kaže Seagate. Obezbedite da računar ostane hladan kroz ispravnu upotrebu ventilatora i to će biti najbolja stvar koju možete da uradite da bi hard disk ostao zdrav.

Izgleda da isključivanje hard diska kada nije u upotrebi može samo da pomogne. Prirodno, isključivanje računara će takođe štedeti struju, tako da biste verovatno trebali da ga isključite noću osim ako ne postoji dobar razlog da ga ostavite uključenim (kao što je to u slučaju servera).

Dakle, kako biste trebali da ga ispravno isključite? To zaista zavisi samo od vas. Ako uradite potpuno isključivanje (Shut Down ili Turn Off Computer), računar će biti potpuno isključen, i uopšte neće koristiti struju. “Hibernate” i “Standby” su stanja manje potrošnje koja vam omogućavaju da se brzo vratite u Windows desktop. Standby jednostavno isključuje hardverske komponente kao što su hard drajv, monitor i periferni uređaji ali nastavlja da napaja RAM, tako da ostaje aktivno sve što ste radili. Hibernate je bliži isključivanju: On čuva tačnu sliku Windows desktopa, zatim isključuje PC. Kada se probudi iz hibernacije, sve se vraća na mesto gde je bilo poslednji put. Ja lično nisam ljubitelj hibernacije, zato što ako hoću potpuno da isključim Windows onda volim da sve ponovo učitam u RAM, što pomaže stabilnosti sistema.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272