Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

U Veneciji je zvanično otvoren 12. bijenale arhitekture i grupa Škart

12. bijenale arhitekture u Veneciji

Na opšte iznenađenje, „Zlatni lav“ za najbolji nacionalni doprinos ove godine je dodeljen kraljevini Bahrejnu. Ova mala država u Persijskom zalivu spada među najmlađe učesnike od ukupno 56 nacija koje izlažu svoja dela u nacionalnim paviljonima u parku „Đardini“. Kako su objavili italijanski mediji, Bahrejn je pod nazivom „Ponovno osvajanje“ prikazao kolibe na plaži i pružio uverljiv dokaz brzih društvenih promena u arapskom svetu.  LINK.

Bijenale arhitekture u Veneciji predstavlja u 12. izdanju 48 izlagača na centralnoj izložbi, posvećenoj arhitekturi kao mestu susreta ljudi, uz još 53 nacionalne izložbe, a prema rečima umetničke direktorke Kazujo Seđima (Kazuyo Sejima), prve žene na tom mestu, trebalo bi da da odgovori na pitanje da li arhitektura na samom početku 21. veka i nakon niza radikalnih promena, može da postavi nove vrednosti i novi životni stil za sadašnjost.

Projekat "Klackalište" umetničke grupe Škart odabran je na javnom konkursu, u konkurenciji od 34 projekta. Arhitekta Jovan Mitrović, predsednik Saveza arhitekata Srbije je komesar izložbe za nastup Srbije na 12. Bijenalu arhitekture. Projekat s kojim će Srbija nastupiti u Veneciji neće biti nikakav klasičan primer iz reprezentativne arhitekture ili urbanističkih koncepata, već kontraobjekat preuzet iz svakodnevnog života, to jest, klackalice kao metafore poziva na igru, susret, dijalog, ali i okidača za ozbiljna pitanja. „Hteli smo da se pozabavimo igrom, jer je ona sama po sebi jedna frivolna stvar - svako može kad hoće, koliko hoće i s kim hoće da se igra, ali svaka igra ima i svoja pravila i nosi neku odgovornost sa sobom. Razmišljali smo šta bi bila objektna manifestacija igre i tako došli do motiva klackalice kao nestabilnog objekta i metafore ne samo našeg društva nego i stanja u svetu uopšte", ukazao je Dragan Protić jedan od članova Škarta. LINK.

Trodnevni vernisaž 12. Bijenala arhitekture, čija je tema “People meet in architecture” (Ljudi se sreću u arhitekturi), počeo je 26. avgusta, a izložbe i niz pratećih događaja najšira javnost moći će da pogleda od 29. avgusta do 21. novembra. LINK.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272