Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PowerPoint 2007 na dlanu

PowerPoint 2007 na dlanu

Popust cena: 1230 rsd

Office 2003 – za 24 časa

Office 2003 – za 24 časa

Popust cena: 800 rsd

Uklanjanje skrivenih podataka u Microsoft Office-u

U poslednje vreme, dokumenta kreirana u Office-u postaju sve komplikovanija tako da, čak i ako smo ih svojeručno kreirali, na kraju ne možemo biti 100-procentno sigurni da li nam je poznato koji su sve podaci sačuvani u fajlovima. Ogromna provalija leži između grubih, praistorijskih .TXT dokumenata i moćnih .doc fajlova kreiranih u aplikativnom programu Word. Od jednostavnih tekstualnih fajlova, uznapredovali smo na znatno viši nivo, na kojem su tekst, slike, podaci i drugi objekti zajedno uskladišteni u jednom jedinom fajlu.

Mi svakodnevno kreiramo dokumenta, ne znajući pritom da jednostavan .doc fajl sadrži u sebi i takozvane “skrivene podatke” (hidden data), koji nisu uvek vidljivi na prvi pogled, tako da pri razmeni ovakvih fajlova sa drugim ljudima možemo upasti u raznorazne nevolje. U ovakvim situacijama se, naime, javljaju problemi u vezi sa zaštitom privatnosti, za koje je neophodno iznaći odgovarajuće rešenje. Takvo rešenje, zapravo, već postoji, ali pre no što vam nešto više kažem o njemu, dopustite mi da objasnim koji su to skriveni podaci prikačeni za svaki Office dokument.

Skriveni podaci i informacije lične prirode, koji se čuvaju u Office dokumentima:

  • Komentari, revizione oznake, informacije o verziji dokumenta, objašnjenje linkova. Ukoliko ih ne uklonite, ovim informacijama će slobodno moći da pristupe neovlašćene osobe.
  • Lične informacije: ime autora, meta-podaci, tema, naslov, datum kreiranja itd. Siguran sam da ne umirete od želje da svoje personalne informacije delite sa potpuno nepoznatim ljudima. Nikada ne možete sa sigurnošću znati na čijem će računaru završiti neki fajl koji ste vi kreirali.
  • Vodeni žigovi (watermarks), zaglavlja i footer-i.
  • Skriveni tekst, kolone i redovi tabela i radni listovi (worksheets). Reč je o stavkama koje ste namerno sakrili, kako one ne bi bile odštampane na papiru, ali čije je postojanje unutar dokumenta veoma bitno. Prema tome, slanje odštampanog dokumenta drugim ljudima ovde ne predstavlja problem, jer oni na njemu neće moći da vide skrivene podatke. Ali, šta se događa kada neko neovlašćeno lice dođe u posed digitalne kopije vašeg dokumenta? Neprijatno, zar ne?
  • Prilagođeni (custom) XML podaci. Ovi podaci se ne mogu videti prostim otvaranjem dokumenata u nekoj od aplikacija iz programskog paketa Office, ali uz pomoć nekih drugih alata...može im se veoma lako pristupiti.

Kako ukloniti skrivene podatke iz Office dokumenata

U verzijama Microsoft Office XP and 2003

Da biste pronašli i uklonili maločas pomenute skrivene podatke, biće vam potreban alat pod nazivom “Remove Hidden Data tool for Office 2003 and Office XP”, koji možete besplatno preuzeti ovde, pod uslovom da ste vlasnik originalne kopije programa Microsoft Office XP ili Microsoft Office 2003.

Nakon što sa Interneta preuzmete ovaj program i instalirate ga na svom računaru (na kome je, naravno, prethodno instaliran Microsoft Office), na Office meniju će se pojaviti nova stavka: Remove Hidden Data. Imajući na raspolaganju ovaj pomoćni program, moći ćete odmah da krenete sa pretragom skrivenih podataka u bilo kom Office dokumentu i sa izdavanjem komandi za uklanjanje neželjenih podataka i informacija.

Ovom alatu možete, takođe, pristupiti i preko komandnog prompta (Start > Run), tako što ćete u polje Run otkucati: OFFRHD. Ova komanda ima i određeni broj parametara, koji se navode u skladu sa sledećom sintaksom:
OFFRHD [/?] source [destination] [/O] [/R] [/F:filetype] [/L: logfile] [/A]

Parametri:

            source – Obavezan parametar. Neophodno je navesti punu putanju do željenog fajla
            destination – Opcioni (neobavezan) parametar (definiše naziv odredišnog fajla)
            /O – Brisanje (overwrite) fajla bez upozorenja
            /R – Nalaže analizu svih fajlova u izvornom direktorijumu
            /F: - Format odredišnog fajla
/F:H – HTML
/F:M – MHTML
/F:B – Binary Document format
/L:logfile – Lokacija dnevnika (log fajla)
/A – Nalaže generisanje izveštaja o pronađenim skrivenim podacima, ali bez preduzimanja bilo kakvih drugih aktivnosti na njihovom uklanjanju
/:? – Pomoć u vezi komande OFFRHD

U verziji Microsoft Office 2007

Budući da se radi o najnaprednijoj verziji, Office 2007 raspolaže velikim brojem novih funkcija i potpuno novim interfejsom. Jedna od novih funkcija koje nudi ovaj zadivljujući programski paket, jeste alat pod nazivom Document Inspector. Radi se o mlađem bratu pomoćnog programa Remove Hidden Data, koji je bio dostupan i u prethodnim verzijama Office-a (mada nije bio instaliran po podrazumevanoj vrednosti). Dakle, sada na dohvat ruke imate sve što vam je neophodno, tako da nema potrebe za preuzimanjem dodatnih alata sa Interneta. Jednostavno, iskoristite prednosti ove funkcije, koja sada predstavlja sastavni deo Office-a.

Otvorite željeni dokument, pa zatim kliknite na Office Logo, koji je smešten u gornjem levom uglu prozora aplikacije. Sa menija odaberite Finish > Inspect Document. Unutar prozora koji će se nakon toga pojaviti na ekranu, selektujte stavke koje želite da pronađete. Preporučujem vam da uvek štiklirate sve ponuđene opcije. Zatim kliknite na dugme Inspect, nakon čega će Data Inspector automatski generisati izveštaj o tome šta je sve pronašao. Radi uklanjanja skrivenih podataka lične prirode iz aktivnog dokumenta, dovoljno je da kliknete na dugme Remove.

Molim vas da imate u vidu da neke od pomenutih skrivenih podataka, kada ih jednom uklonite, više nećete moći da povratite upotrebom funkcije UNDO. Stoga vam savetujem da, pre uklanjanja skrivenih podataka, obavezno napravite rezervnu kopiju dokumenta.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272