Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Uklonite vašu istoriju surfovanja

Svi mi volimo da čuvamo svoju privatnost posebno kada smo na Internetu. Ne zbog toga što posećujete sumnjive sajtove, vać zato što niko ne voli da radoznale kolege ili članovi familije mogu da prate svaki vaši korak na Internetu. Pomoću samo jednog klika na dugme u linija alatki pretraživača (ili Ctrl+H prečice na tastaturi) vaša istorija surfovanja će biti dostupna bilo kome. Želite to da izbegnete? Bez obzira da li koristite Internet ili Netscape, evo šta treba da uradite.

Da biste očistili istoriju u Internet Exploreru, u liniji menija ovog programa izabeirte komandu Tools/Internet Options. Na General kartici, videćete History područje. Kliknite na dugme "Clear History" i završili ste.

Možete da vidite da se pored "Clear History" dugmeta nalazi polje sa brojem u njemu. Pomoću ovog polja možete da odredite koliko dana će se podaci u istoriji vaših surfovanja čuvati. Ako izaberete 1, vaša istorija će biti izbrisana svaki dan, tako da ako i zaboravite sami da izbrišete istoriju vaši tragovi će biti uklonjeni.

U Netscape-u, u liniji menija izaberite komandu Edit/Preferences. U "Navigator" sekciji videćete History sekciju. Pritisnite "Clear History" dugme i gotovi ste.
Možete da podesite koliko će se vaši History fajlovi čuvati. Ako želite da se brišu svakih nedelju dana, podesite brisanje na sedam dana. Želite da istorija briše svaki dan? Upišite onda 1 dan.

Ali History nije jedino područje gde ste osetljivi. Dok surfujete webom, svaka stranica, svaka grafika, kolačići tako dalje, se snima u privremene internet fajlove. Zašto se to dešava? Pa glavni razlog je to što ako često posećujete neke web stranice, onda se fajlovi pozivaju iz keša, što omogućuje da se stranica brže prikaže. Svako ko zna kako da uđe u ovaj direktorijum može da vidi keširane stranice. Dobra vest je da vi možete da ih se otarasite.

Ako redovno pokrećete Disk Cleanup, onda će i keširani fajlovi, tojest Temporary Internet Files takođe biti uklonjeni. Izaberite Start>Programs>Accessories>System Tools>Disk Cleanup. Disk Cleanup će pronaći sve fajlove koji vam ne trebaju. Postarajte se da opcija "temporary Internet Files" bude selektovana i kliknite OK.

Ako samo želite da uklonite temp fajlove, u liniji menija Internet Explorera izaberite komandu Tools/Internet Options, a onda u području "Temporary Internet Files" kliknite na dugme "Delete Files". U Netscape-u izaberite Edit/Preferences u liniji menija i kliknite na strelicu "Advanced". Selektujte "cache" i videćete dugmad Memory Cache )brisanje keša memorije i Disk Cache (brisanje keša hard diska). Kliknite na željeno dugme ili dugmad.

Pored navedenih prednosti, brisanje privremenih internet fajlova štedi prostor na hard disku i povećava bezbednost vašeg računara. Takođe ako se vaši privremeni fajlovi prepune videćete da kada budete hteli da snimite JPEG sliku uspećete da snimite samo bitmapu.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272