Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Metodika nastave tehničkog i informatičkog obrazovanja

Metodika nastave tehničkog i informatičkog obrazovanja

Popust cena: 1150 rsd

Projektovanje informacionih sistema u praksi

Projektovanje informacionih sistema u praksi

Popust cena: 880 rsd

Umetnost fraktala

Fraktale obično definišu kao geometrijske oblike, koji mogu biti podeljeni u delove, od kojih je svaki minijaturna kopija celine. To su matematičke strukture poznate kao  Kantorova prašina, trougao Serpinskog, Kohova vijuga... Fraktali ponekad liče na oblike koje pronalazimo u prirodi, pa gledajući ih možemo videti cveće, planine, ponekad čak i ljude. U prirodi ćemo retko naići na trouglove ili kvadrate, ali ćemo naići na fraktale - obale podsećaju na njih. Na internetu danas možemo da nađemo milijardu formula i iskoristimo ih u raznim programima za kreiranje fraktala.

Mnogi fraktale prave zabave radi, neki ih koriste za umetničko izražavanje, a matematičari koriste fraktale da bi opisali organske materije, modelirali eroziju tla ili analizirali seizmičke šeme. Fraktali izgledaju kompleksno, nasumičnog oblika, ali mnoge možemo napraviti uz pomoć jednostavnih formula. Fraktali i Haos su novije matematičke grane, pošto ih možemo proučavati samo uz pomoć moćnih računara.

Fraktale, međutim, možemo opisati kao sponu između matematike i umetnosti.
Kako se razvijala tehnologija, a sa njom i računari, tradicionalna umetnost dobila je novu granu - digitalnu umetnost. Fraktalna umetnost danas se smatra delom pokreta digitalne umetnosti. Fraktale više ne pravimo samo u svrhu proučavnja matematike - postali su vrednost i lepota sami za sebe. Koliko god da su računari važni za stvaranje fraktala, oni ostaju samo neophodan alat - potrebno je ljudsko oko da pronadje osećaj, poruku ili čisto zadovoljstvo u oblicima i bojama "svetova unutar svetova", kako neki od nas nazivaju fraktale.

Linkovi:
011art.com

Umetnost fraktala – Milan Dobrojević

fractovia.org

Fraktalna geometrija i fraktali u arhitekturi:

arh.bg.ac.yu

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272