Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Upoznajte mog malog prijatelja: ZunePhone!


U Apple-u su dobili priliku da učine ono što su toliko dugo želeli – da naprave jedan komunikacioni uređaj. Po svemu sudeći, Google takođe radi na jednom ovakvom projektu, a na osnovu nekih fotografija koje su procurele u javnost, možemo otprilike da saznamo kako će taj novi proizvod izgledati.

Imajući u vidu ove činjenice i znajući koliko su u Microsoft-u raspoloženi za konkurentsku borbu na tržištu, logično je pretpostaviti da će se sledeći potez ove kompanije sastojati u objavljivanju sopstvenog uređaja sa integrisanom mogućnošću bežične komunikacije. Da li će oni u tome uspeti, pokazaće vreme.

Za sada, međutim, jedino što imamo jesu glasine, jer iz Microsoft-a nije procurela bukvalno ni jedna informacija u vezi ovog poslovnog poduhvata. Prema tome, sve dok čelnici Microsoft-a ne odluče da stave karte na sto (ukoliko uopšte imaju nameru da prave jedan ovakav uređaj), preostaje nam samo da nagađamo kako bi taj uređaj mogao izgledati i objavljivati tobožnje “prokrijumčarene” fotke ove još nerođene i neviđene spravice, koje je verovatno napravio neko ko solidno vlada Photoshop-om.

Za šta će sve ZunePhone biti sposoban, ukoliko se, dakle, uopšte pojavi na mobilnom tržištu i krene da se nadmeće sa svojom starijom braćom uz Apple-a, LG-a i, navodno, Google-a? Za početak, ako ćemo se pouzdati u zdrav razum Microsoft-ovih softverskih inženjera, trebalo bi da ZunePhone bude sposoban za razmenu muzičkih fajlova bežičnim putem i na društven način, kao što to čini njegov blizanac – muzički plejer.

Ukoliko nemate mogućnost korišćenja neke od 3G bežičnih mreža i strepite od crnih slutnji da bi i ZunePhone mogao biti lišen sposobnosti za razmenu muzike, možete biti potpuno spokojni, jer su u Microsoft-u već razmotrili ovaj problem i patentirali dve tehnologije koje će omogućiti transfer multimedijalnih sadržaja između prenosivih uređaja, na način koji se značajno razlikuje od konvencionalnih metoda prenosa podataka.

Naime, Microsoft-ovi stručnjaci su osmislili sistem za prenošenje podataka uz pomoć takozvanih DTMF signala (dual-tone multi-frequency signali, koji se šalju preko kanala za prenos govora unutar telefonskih mreža). Pitate se na koji će način to biti moguće ostvariti?

Čujmo šta o tome kaže sam pronalazač ove nove tehnologije: “Standardni DTMF signali za brojeve od 0 do 7 mogu se mapirati za odgovarajući 3-bitni sistem binarnog predstavljanja ovih brojeva. Nadalje, proizvoljni podaci se mogu umetnuti u svojevrstan kontejner, zajedno sa meta-podacima koji će ukazivati na početak i kraj paketa podataka, tip podataka, njihovu količinu, informacije vezane za detekciju/korekciju grešaka, i slično. Prijemnik će biti u stanju da spreči konvertovanje DTMF signala u audio signale, kako oni ne bi dospeli do ušiju korisnika.”

Koje će još karakteristike krasiti ZunePhone? Sasvim je verovatno da će on koristiti interfejs veoma sličan onom koji se već koristi na Zune online servisu, te da će na njemu biti instaliran Windows Mobile operativni sistem (99 posto sam siguran da će to biti Crossbow, ili da će se barem zasnivati na karakteristikama koje će ovaj novi Windows Mobile OS imati da ponudi).

Preostale tehničke karakteristike poznate su jedino članovima Microsoft-ovog razvojnog tima, tako da ćemo tek po njihovom zvaničnom objavljivanju moći da saznamo za šta će sve budući ZunePhone biti sposoban.

Kada će se pojaviti na tržištu? To, u ovom trenutku, ne zna čak ni milicija. Međutim, ako je verovati glasinama, on bi svetlost dana trebalo da ugleda negde tokom (katoličkih) božićnih  praznika 2007. godine. Taman na vreme da Deda Mraz u svoje vreće natovari par miliona ovih uređaja i njima usreći gomilu zaluđenika za mobilne telefone širom sveta :D

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272