Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Uz ćupriju novi Kusturicin grad

- Lepota reke, sunce i čuvena ćuprija, to je danas sve što je od Višegrada ostalo. Most je, bez konkurencije, najveći svedok istorije, kulture i bogatstva ovdašnjeg duha, ali sve oko ćuprije, nažalost, liči na bespravnu gradnju - ističe Kusturica. - Višegradu zarobljenom u tmurnu dolinu i nedovršene kuće, vratićemo golim okom vidljiv ponos, varoš ćemo ponovo približiti moćnoj reci.

Pominjana je i ranije izgradnja Kamengrada, ali su sada prvi put, za čitaoce “Novosti”, obelodanjeni najvažniji detalji.

NA DRINI ĆUPRIJA- Kada sagradimo Kamengrad, verujem da će na red doći i snimanje filma “Na Drini ćuprija”. U ovom poslu malo je toga izvesno - ističe Kusturica. - Osećam kao i svako “na ovim prostorima” veliki dug prema Andriću, zato od snimanja filma ne odustajem.

- Gradićemo 50 renesansnih kamenih kuća, ličiće grad malo na Trebinje i Dubrovnik, pomalo i na Istanbul. Paralelne ulice povezivaće trgovi, a drveni detalji na građevinama doneće u Kamengrad duh Orijenta - objašnjava Kusturica, autor projekta. - Očekujem da će posao biti završen do kraja 2014. godine. Drugačiji, srećniji život ljudi iz Višegrada i njihove dece, pa i mogućnost da se ovde nastavi jedna važna kulturna nit, da se razvija turizam, zato sam u nameri ostao uporan.

Iskustvo prilikom izgradnje Mećavnika u Mokroj Gori bilo je presudno da se proslavljeni reditelj prihvati neobičnog posla.

- Kada je građena čuvena ćuprija na Drini, lopovluk je usporavao posao. “Na ovim prostorima” je tako i danas, to je naša najjača tradicija, koja poprima perverznu dimenziju, jer najmanje kradu oni koji ništa nemaju. To smo na Mećavniku uspešno izbegli, učinićemo isto i u Kamengradu - kaže Kusturica.

Biće Kamengrad smešten na prostoru od Ćuprije do ušća Belog Rzava u Drinu. Naći će se u kamenom gradu sve što je ljudima potrebno - crkva, mali trgovi, galerija... Sigurno je i to da će kao i mnoge druge Kusturičine ideje, i ova imati svoje protivnike.

- Otpor uvek očekujem, jedino pomalo žalim što se do sada pokazalo da posle sukoba, a bilo ih je i prilikom izgradnje Mećavnika i formiranja Parka prirode Mokra Gora, niko ne seća oko čega su se lomila koplja - dodaje reditelj. - Ostao je vidljiv “samo” rezultat žestokog rada, verujem da će u Višegradu biti isto. LINK.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272