Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Važnost mobilnih podataka u sistemima za posmatranje

Mobilni podaci su ključni za rešenja za posmatranje jer pružaju uvid u korisnička iskustva, performanse aplikacija i zdravlje sistema iz perspektive mobilnih uređaja. Ovi podaci pomažu u identifikaciji i dijagnostikovanju problema koji utiču na krajnje korisnike, osiguravajući besprekorno iskustvo na različitim uređajima i mrežama.

Primer:

 • Praćenje korisničkog iskustva: Posmatranje metrike poput padova aplikacija, vremena učitavanja i responzivnosti UI može ukazati na probleme specifične za mobilne korisnike, omogućavajući ciljane poboljšanja.

Uobičajeni razlozi za gubitak podataka

 1. Nestabilnost mreže: Mobilni uređaji često prelaze između mreža (Wi-Fi, mobilna mreža), što može dovesti do gubitka podataka.
 2. Optimizacija baterije: Mobilni operativni sistemi mogu ograničiti procese u pozadini kako bi sačuvali bateriju, što uzrokuje gubitak podataka.
 3. Padovi aplikacija: Ako aplikacija padne ili se prisilno zatvori, podaci možda neće biti poslati.
 4. Ograničenje podataka: Mobilni operateri mogu ograničiti upotrebu podataka, što dovodi do povremenog gubitka podataka.

Primer:

 • Nestabilnost mreže: Mobilni korisnik koji putuje između oblasti sa različitim mrežnim pokrivanjem može iskusiti gubitak podataka dok uređaj prelazi sa 4G na 3G ili Wi-Fi.

Uticaj gubitka podataka na nadzor i analizu

Gubitak podataka može dovesti do nepotpunog ili netačnog nadzora, što otežava otkrivanje i dijagnostikovanje problema. Ovo može rezultirati odloženim odgovorima na kritične incidente, donošenjem loših odluka i opštim smanjenjem kvaliteta usluge.

Primer:

 • Nepotpuni dnevnici: Nedostajući dnevnici od mobilnih korisnika mogu otežati analizu osnovnih uzroka problema sa performansama, odlažući njihovo rešavanje i negativno utičući na zadovoljstvo korisnika.

Najbolje prakse za sprečavanje gubitka mobilnih podataka

 1. Implementirajte pouzdane protokole za prenos podataka: Koristite protokole koji mogu podneti povremenu povezanost i ponovo pokušati slanje podataka.
 2. Optimizujte performanse aplikacije: Osigurajte da je aplikacija efikasna i minimizira padove.
 3. Redovno ažurirajte i održavajte aplikaciju: Održavajte aplikaciju ažuriranom sa najnovijim verzijama operativnog sistema i ispravkama grešaka.
 4. Koristite edge computing: Obradite podatke bliže izvoru kako biste smanjili šanse za gubitak podataka.

Primer:

 • Pouzdani protokoli za prenos podataka: Implementacija HTTP-a sa mehanizmima za ponavljanje osigurava da se podaci na kraju pošalju čak i ako prvi pokušaj ne uspe zbog mrežnih problema.

Alati ili softver za praćenje mobilnih podataka

 1. Firebase Crashlytics: Za praćenje padova i problema sa performansama.
 2. New Relic Mobile: Za praćenje performansi mobilnih uređaja u realnom vremenu.
 3. AppDynamics: Za end-to-end praćenje performansi, uključujući mobilne aplikacije.
 4. Datadog: Za sveobuhvatno praćenje i analitiku, uključujući mobilne podatke.

Primer:

 • Firebase Crashlytics: Pomaže programerima da u realnom vremenu prate i poprave padove aplikacija, poboljšavajući stabilnost aplikacije.

Mrežni problemi koji doprinose gubitku podataka

Mrežni problemi kao što su slab signal, velika latencija i česti prelazi između mreža mogu dovesti do gubitka podataka. Mobilni uređaji su više podložni ovim problemima u poređenju sa stacionarnim uređajima zbog svoje pokretljivosti i oslanjanja na promenljive mobilne mreže.

Primer:

 • Visoka latencija: Mobilni uređaj u prenatrpanom mrežnom području može iskusiti visoku latenciju, što uzrokuje vremenska ograničenja i gubitak podataka.

Predlozi za rešavanje problema sa gubitkom podataka

 1. Proverite stabilnost mreže: Analizirajte mrežne uslove i pokrivenost.
 2. Pratite performanse aplikacije: Koristite alate za praćenje padova i problema sa performansama.
 3. Pregledajte dozvole aplikacije: Osigurajte da aplikacija ima potrebne dozvole za rad u pozadini.
 4. Implementirajte offline keširanje: Skladištite podatke lokalno i sinhronizujte ih kada je dostupna stabilna povezanost.

Primer:

 • Offline keširanje: Mobilna aplikacija koja lokalno kešira podatke i prenosi ih kada se uređaj ponovo poveže sa stabilnom mrežom može sprečiti gubitak podataka tokom kratkih prekida.

Uloga integriteta podataka u rešenjima za posmatranje

Integritet podataka osigurava tačnost i pouzdanost prikupljenih podataka, što je ključno za efikasan nadzor i analizu. Održavanje integriteta podataka pomaže u pružanju jasne i kompletne slike performansi sistema i korisničkog iskustva, što vodi ka boljem donošenju odluka i bržem rešavanju incidenata.

Primer:

 • Tačne metrike: Osiguravanje integriteta podataka znači da metrike performansi kao što su vremena učitavanja i stope grešaka odražavaju stvarno korisničko iskustvo, omogućavajući preciznu dijagnostiku i poboljšanja.

Razumevanjem i adresiranjem ovih aspekata, možete poboljšati efikasnost rešenja za posmatranje, osiguravajući pouzdan i sveobuhvatan nadzor mobilnih podataka.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272
 
     
z