Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kako da montirate FILM sa Adobe Premiere PRO CS

Kako da montirate FILM sa Adobe Premiere PRO CS

Popust cena: 960 rsd

Večeras počinje 18. Palićki festival evropskog filma

18. festival evropskog filma

U okviru ceremonije otvaranja, Karanoviću će biti uručena nagrada "Aleksandar Lifka" koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Ceremoniji će prisustvovati ministar za kulturu, informisanje i informaciono društvo Predrag Marković, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu Radoslav Petković i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, najavio je organizator festivala.

Kao prvi film u okviru Glavnog takmičarskog programa biće prikazana nemačka komedija "Dobrodošli u Nemačku". Na večerašnjem programu Letnje pozornice je i poljski bioskopski hit "Soba samoubica".

Festival traje do 22. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici. Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa biće dodeljene nagrade - "Zlatni toranj" za najbolji film i "Palićki toranj" za najbolju režiju.

Lifki u čast

U okviru 18. Festivala evropskog filma Palić biće predstavljena kapitalna monografija posvećena Aleksandru Lifki „Lifka i Lifke“ koja izlazi povodom 100 godina postojanja Lifkinog stalnog bioskopa u Subotici, u izdanju Festivala i Jugoslovenske kinoteke. Na ovoj monografiji, koja po prvi put detaljno istražuje razvojni put i prikazivačku delatnost porodice Lifka, radilo je 15 istoričara filma, a knjiga će biti objavljena u dvojezičnom formatu (na srpskom i engleskom jeziku).

Rock workshops

Tokom trajanja Festivala, u saradnji sa Festivalom dokumentarnog rock filma DORF iz Vinkovaca, biće održana radionica muzičkog dokumentarnog filma Crossovers koju će voditi nemački režiser Uli M. Schueppel, autor kultnog dokumentarnog filma o američkoj turneji grupe Nick Cave & the Bad Seeds - Road to God Knows Where i holandski režiser David Kleijwegt, koji je snimao dokumentarne filmove (i spotove) o bendovima Cocorosie, Antony & the Johnsons, Devendra Banhart, Low i drugim.

Žiri festivala i kritike

Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa biće dodeljene nagrade - „Zlatni toranj“ za najbolji film i „Palićki toranj“ za najbolju režiju. O ovim nagradama odlučivaće žiri u sastavu: Goran Marković, Monica Barladeanu (rumunska glumica), Ognjen Sviličić (hrvatski reditelj), Christophe van Rompaey (belgijski režiser), Gunnar Ahmer (Švedski filmski institut), Magdalena Poplawska (poljska glumica) i Andraš Urban (pozorišni reditelj i direktor subotičkog pozorišta „Deže Kostolanji“).

Međunarodni žiri kritike u čijem su sastavu filmski kritičar iz Velike Britanije Neil Young, filmska i pozorišna kritičarka iz Italije Nataša Senjanović i urednica filmskog časopisa „Kinečko“ iz Slovačke Eva Križkova, dodeliće Nagradu za najbolji film iz selekcije Paralele i sudari. LINK.

Sajt koji možda niste posetili


LINK.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272