Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Vista – drugi operativni sistem po upotrebi na svetu ispred Tiger-a i Linux-a

Windows Vista je samo nakon šest meseci postojanja, drugi operativni sistem po upotrebi na svetu, posle Windows XP-a, a ispred Apple-ovog Mac OS X Tiger-a i različitih distribucija Linux platforme otvorenog koda, navodi statistika OneStat kompanije za web analizu. Izdavanje poslovnog izdanja u novembru 2006. godine i javnog izdanja u januaru 2007. godine, Vista napreduje ka dominantnoj poziciji na tržištu operativnih sistema, polako rušeći XP. Microsoft je hvalio performansu njegovog najnovijeg operativnog sistema sa stanovišta prodaje, porastom na 20 miliona prodatih licenci u prvim mesecima i preko 60 miliona isporučenih kopija za pola godine.

Najnovijim statistikama o upotrebi Windowsa, Mac OS X-a i Linuxa, OneStat potvrđuje Microsoft-ovu poziciju koja je procenjivana u maju. Sredinom maja, da budem još precizniji, na Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) 2007 u Los Anđelesu, Microsoft-ov glavni čovek Bill Gates je otkrio da je Vista ostvario očekivanje kompanije da postane standardna verzija Windows operativnog sistema.

Nakon prvih 100 dana na tržištu, Vista “je prodata u skoro 40 miliona kopija a to je dvostruko brže prihvatanje nego što je bio slučaj sa Windows XP-om, poslednjim glavnim izdanjem koje smo imali”, izjavio je Gates, dodajući “ako razmislite, videćete da smo u prvih pet nedelja pokrili čitavu korisničku bazu bilo kog drugog provajdera sličnog softvera”.

Na Financial Analyst Meeting 2007, 26.jula, Kevin Turner, Microsoft Chief Operating Officer je iskoristio priliku da umanji Apple-ovu važnost pomoću svežih podataka o prodaji Viste. Turner je govorio o 60 miliona kopija Windows Vista operativnog sistema koliko je prodato na tržištu u prvoj polovini godine i dodao da “po našim računicama mi smo prevazišli čitavu korisničku  bazu Apple-a u prvih pet nedelja od kada je izašao naš proizvod”.

OneStat statistike sada potvrđuju reči Gates-a i Turner-a. Uzimajući u obzir podatke koje je obezbedila statistička kompanija, Windows Vista trenutno drži na globalnom nivou 3.23%, što je više nego dovoljno da se postavi ispred Mac OS X-a i Linuxa.

“Microsoft-ov Windows dominira tržištem operativnih sistema sa globalnom upotrebom od 96.72 procenata. U avgustu 2006. godine ukupna globalna upotreba Microsoft-ovog Windowsa je bila 96.97 procenata. Microsoft-ov Windows Vista ima globalnu upotrebu od 3.23 procenata. Vodeći operativni sistem na webu je i dalje Microsoft-ov Windows XP sa globalnom upotrebom od 87.36 procenata. Globalna upotreba Apple-ovog Macintosha je 2.70 procenata a globalna upotreba Linuxa je 0.36 procenata” otkrio je OneStat.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272