Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Wikipedia uvodi pretraživačku mašinu Wikiseek

Wikipedia je besplatna enciklopedija dostupna preko zvaničnog web sajta, a zasniva se isključivo na dobrovoljnom radu mnoštva autora, koji svakodnevno pišu nove članke o svim vrstama informacija iz čitavog sveta. Wikipediju na engleskom jeziku osnovali su Larry Sanger i Jimmy Wales, 15. januara 2001. godine, dok je ona danas dostupna na velikom broju svetskih jezika, uključujući afrički, španski, nemački, rumunski itd. U ovom trenutku, Wikipedia se sastoji od preko 6 miliona članaka na mnogo različitih jezika, od kojih je više od 1.5 miliona na engleskom i oko 1 milion na nemačkom jeziku. Pošto se radi o potpuno besplatnom servisu, Wikipedia Foundation se finansira isključivo dobrovoljnim donacijama korisnika iz čitavog sveta, a procenjuje se da ova fondacija trenutno raspolaže sa oko 1 milion američkih dolara.

Pre nekog vremena, osnivači Wikipedije su objavili planove o pokretanju inovativne pretraživačke mašine (search engine), koja bi trebalo da predstavlja alternativu za Google i Yahoo. Mada je ovaj servis, pod radnim nazivom Wikiasari, još uvek u fazi razvoja, njegovi autori izražavaju uverenje da će on predstavljati ubedljivo najmoćniji pretraživački mehanizam na Internetu. Dok Wikiasari ne ugleda svetlost dana, Wikipedia je odlučila da svojim posetiocima ponudi WikiSeek, još jednu pretraživačku mašinu koja je isključivo namenjena za pretraživanje sadržaja njenog zvaničnog web sajta. Ovaj servis, dakle, korisnicima omogućava znatno efikasnije i lakše pronalaženje informacija na Wikipedia web sajtu, nego što je to bila u stanju da im pruži dosadašnje polje za pretraživanje.

“Sadržaji WikiSeek-a ograničeni su samo na stranice Wikipedie i one web sajtove koji se unutar njih pominju kao reference, čime on postaje autoritativni izvor informacija, manje podložan spam-ovanju i SEO (Search Engine Optimization) shemama. Wikiseek koristi Searchme tehnologiju prečišćavanja kategorija, pružajući mogućnost naprednog pretraživanja zasnovanu na korisničkom označavanju i kategorizaciji unutar stranica Wikipedie, čime se dobijaju znatno relevantniji rezultati nego pri korišćenju konvencionalnih pretraživačkih mašina,” kaže se na zvaničnom web sajtu ove nove tehnologije pretraživanja.

Pored same pretraživačke mašine, WikiSeek nudi i dva pomoćna alata – pretraživački plugin za web čitače Firefox, IE7 i Opera, te zaista korisnu ekstenziju za Firefox sa slikom majmunčeta, kojom možete umnogome izmeniti izgled Wikipedie u tom web čitaču, dodavanjem “WikiSearch” dugmeta u polje za pretraživanje. Kada kliknete na to dugme, videćete WikiSeek rezultate koji se odnose isključivo na sadržaj Wikipedie. Na web sajtu TechCrunch, za ovaj pretraživač kažu da je brži i da daje kvalitetnije rezultate u poređenju sa matičnim poljem za pretraživanje unutar same Wikipedie.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272