Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Windows Server 2008 - umrežavanje - Mark Minasi

Windows Server 2008 - umrežavanje - Mark Minasi

Popust cena: 1500 rsd

Windows Vista Business DO KRAJA

Windows Vista Business DO KRAJA

Popust cena: 880 rsd

Windows Vista protiv Mac OS X-a

“Danas možete da birate između operativnog sistema koji se iz petnih žila upire da uhvati korak – i Mac OS X-a, koji i dalje jaše na čelu kolone.” Ovako glasi isečak iz jednog članka, objavljenog na zvaničnom web sajtu kompanije Apple. Autor ovog članka otvoreno blati operativni sistem Windows Vista, ističući da je on samo bleda imitacija Mac OS X-a i po ko zna koji put opisujući sve sličnosti između pomenuta dva operativna sistema, sa kojima su već i vrapci na grani odavno upoznati.

Mehanizam za pretraživanje, razni pomoćni progami i ukrasi, sidebar, pa čak i igra šaha koja predstavlja sastavni deo obeju platformi, samo su neke od originalnih Mac OS X karakteristika za koje u Apple-u tvrde kako ih Vista besramno i nelegalno kopira. Sve pomenute sličnosti su, dakako, činjenica, u čiju verodostojnost ne treba sumnjati. Pa ipak, maločas pomenuta tvrdnja da korisnici danas mogu da biraju “između operativnog sistema koji se iz petnih žila upire da uhvati korak – i Mac OS X-a, koji i dalje jaše na čelu kolone,” ni izdaleka ne odražava pravo stanje stvari. Uprkos tome što se u Apple-u pomalo neskromno hvale svojom vodećom ulogom u oblasti inovacija, neosporna je činjenica da Microsoft i dalje suvereno vlada tržištem operativnih sistema.

Naime, statistika kaže da na različite verzije Microsoft-ovih operativnih sistema otpada preko 92% svetskog OS tržišta, od čega XP-u pripada lavovski deo od 85.02%. Sa druge strane, Mac OS X jedva uspeva da se održi na 6.31%, dok operativnom sistemu Vista trenutno pripada zanemarljivi deo tržišta od 0.18%.

Ipak, ne treba očekivati da će se Vista dugo zadržati oko nultog procenta. Imajući u vidu da je zvanična distribucija ovog novog operativnog sistema otpočela tek pre neki dan, kao i da je Microsoft uložio oko oko 500 miliona dolara samo na promotivnu marketinšku kampanju pod nazivom Vista Wow, sasvim je sigurno da će Vista predstavljati najopasnijeg konkurenta svim drugim operativnim sistemima. Stoga bi, po mom skromnom mišljenju, zaposleni u Apple-u trebalo da povedu malo više računa o tome šta izjavljuju i da se dobrano pripreme za predstojeću konkurentsku borbu do istrebljenja. Ah da, umalo da zaboravim – Vista se može bez ikakvih problema instalirati i na Mac računarima zasnovanim na Intel-ovim procesorima...

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272