Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Windows XP na OLPC-u

 

Microsoft ne namerava da stoji sa strane kada je u pitanju One Laptop Per Child (OLPC) projekat. 40 Microsoftovih inženjera je dobilo zadatak da osposobe Windows XP da radi na OLPC (XO projekat) mašinama, koje su opremljene sa 433MHz procesorom, 256MB RAM-a, i fleš drajvom od 1GB. Najveći izazov će im predstavljati postavljanje XP-a na tako mali drajv, kao i pisanje drajvera koji će raditi na specijalizovanom hardveru laptopa.

Microsoft pokušava da nagovori glavne za XO projekat da dodaju slot za internu SD memorijsku karticu, što bi povećalo količinu prostora za skladištenje na 2GB. Zvuči čudno i sama ideja da će osobe zadužene za XO projekat uopšte da razmatraju Microsoftove zahteve, ali postoji određeni broj izveštaja koji pokazuju da neke države oklevaju da kupe laptopove pošto ne koriste Windows operativne sisteme. To nam govori da će XO projekat morati da bude otvoren za Microsoft.

Microsoft se nada da će imati test izdanje XP-a namenjenog za OLPC u prvom kvartalu 2008. godine. Microsoft razmatra mogućnost da operativni sistem bude instaliran pre nego što računari napuste fabriku, ali će škole i vlade i dalje morati da kupe licencu. Nema reči o tome koliko će to da košta, ali šuška se da će proizvođači trebati da plate od 15 do 30 dolara po licenci za standardne verzije Windowsa, što znači da će krajnja cena biti niža od ovog.
Izgleda da gde god se okrenemo u svetu informatike (tamo gde ima para) na kraju ćemo naleteti na Microsoft.

Microsoftova želja da dominira u svim oblastima računarstva podseća na pohod SAD-a i ekonomsko osvajanje čitavog sveta kroz medije, ratove i manipulacije. Možda je vreme da Bil Gejts napiše moto Google-a (Don't be evil) na jedan papirić i meditira svaki dan nad njim barem pola sata.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272