Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Zaštitite svoju decu od pornografije i seksualnih predatora na Internetu

Internet danas može biti prilično nezdrava sredina, naročito za mlade ljude koji posećuju različite “društvene” web sajtove i sobe za ćaskanje (chat rooms), gde vrlo lako mogu postati plen najgorih seksualnih manijaka i raznih psihopata koji tumaraju po globalnoj kompjuterskoj mreži. Jedno od najinteresantnijih rešenja, namenjenih roditeljima koji bi da spreče ovakve neželjene događaje, jeste Xgate, proizvod kompanije Global Security One. Radi se o uređaju koji je u stanju ne samo da poveća bezbednost vaše Internet konekcije, već i da sačuva mentalno zdravlje vaše dece.

Na prvi pogled, XGate se gotovo ni po čemu ne razlikuje od ostalih uređaja za hardversku zaštitu mreže i otprilike je istih dimenzija kao prosečan ADSL modem. On, međutim, u sebi sadrži neke prilično korisne funkcije, kao što su: firewall, antivirusni softver, aplikaciju za bezbedno manipulisanje novčanim sredstvima sa bankovnih računa, te sisteme za zaštitu od spam-ovanja elektronske pošte i krađe identiteta. Sve ove funkcije omogućavaju korisniku da precizno definiše web sajtove koje će njegova deca moći da posećuju, odnosno da im zabrani pristup sadržajima koji nisu prikladni za njihov uzrast.

Ipak, daleko su najvažnije dve funkcije ovog uređaja koje nose naziv “Child chat room protection” i “Intelligent chat room monitoring”. One roditeljima omogućavaju punu kontrolu nad konverzacijom koju njihova deca obavljaju sa ostalim učesnicima na Internetu. Ova kontrola se ostvaruje bilo preko slanja SMS poruka ili putem elektronske pošte.

Čitav sistem funkcioniše na krajnje jednostavan način. Uređaj omogućava korisniku da, na osnovu unapred programirane liste, definiše rečnik potencijalno uvredljivih i neprikladnih termina, te da podesi senzor koji će nakon toga automatski pratiti konverzaciju unutar soba za ćaskanje i aktivirati se pri upotrebi “nedozvoljenih” reči. Kada se neka od ovih reči upotrebi u konverzaciji, korisnik momentalno prima SMS ili e-mail poruku, koja u sebi sadrži transkript inkriminisanog dela razgovora, nakon čega može odmah prekinuti konverzaciju koja je u toku, bilo preko nekog udaljenog kompjutera ili uz pomoć mobilnog telefona.

Ova stvarčica se, dakle, može pokazati izuzetno korisnom, naročito za one roditelje koji nisu u mogućnosti da sve vreme prate i kontrolišu aktivnosti svoje dece. Mada se za cenu ovog uređaja nikako ne može reći da je popularna (u maloprodaji košta oko 200 američkih dolara), složićete se da su bezbednost i mentalno zdravlje vaše dece mnogo dragoceniji od novca, zar ne?

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272