Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Zašto biste trebali da upotrebite regularne fontove za email

To što ste u mogućnosti da podešavate PC je mač sa dve oštrice. Podešavanje fontova i boja da biste ih prilagodili sopstvenom ukusu može da pretvori inače dosadan radni dan u nešto što se da izdržati, ali postoji cena koju treba da platite: Kada šaljete email poruke i pisma, što je font koji koristite šareniji tim će poruke izgledati manje profesionalno (ili ozbiljno).

Ovo možda zvuči očigledno, ali vredi detaljnije razmotriti ovu činjenicu. I srećom, neko je konačno ovaj problem testirao i na naučnoj osnovi.

Wichita State University je nedavno istraživao efekat izbora fonta na način na koji se email opaža od strane njegovog primaoca. Rezultati su prilično očekivani: Oni koji su koristili jako šarene, skoro kurzivne fontove (Gigi), "shvaćeni su kao manje stabilni, manje praktični, neposlušniji i mladolikiji" nego ako je ista poruka bila poslata koristeći praktičniji font. Ovaj efekat je primećen samo kod ekstremno loših izbora fonta: Iznenađujuće je da oni koji su koristili stripovske "Comic Sans" fontove nisu viđeni kao manje profesionalnim od onih koji su koristili standardnu poslovnu vrstu fonta, mada ako pogledate sirove podatke u studiji, regularni font "pobeđuje" na svakom mernom sistemu (osim ako ne želite da budete shvaćeni kao neposlušni ili nepraktični).

Zašto je ovo važno? U bilo kojoj vrsti poslovne interakcije, poželjno je biti ozbiljno shvaćen. U radnom okruženju, ako imate svetleće smajlije u potpisu i koristite ružičast kurzivni font za tekst (ili žutu pozadinu) to uopšte ne doprinosi vašoj ozbiljnosti. Vaše poruke, svesno ili ne, će verovatno pronaći svoj put do dna liste a ne do vrha, pošto vaša šarena poruka govori ljudima da niste interesnatni za poslovnu saradnju.

Ali šta ako ne šaljete email sa posla? Ako razmislite o tome, važe ista pravila: Šta ako ne možete da se ulogujete na svoj omiljeni web sajt? Ili vam je hitno potrebna tehnička podrška? Ili šaljete poruku lokalnom političaru? Mislite li da će ukrašavanje poruke cvećem i trepćućim tekstom da pomogne ili da naškodi vašem cilju?

Studija čiji link imate u ovom članku je napisana na teškom statističkom i akademskom jeziku, ali ako ste zainteresovani pogledajte je. Ako ne, samo zapamtite da čak i u jednostavnom emailu treba da budete skromni.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272