Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Windows Server 2008 - umrežavanje - Mark Minasi

Windows Server 2008 - umrežavanje - Mark Minasi

Popust cena: 1500 rsd

Windows Vista Business DO KRAJA

Windows Vista Business DO KRAJA

Popust cena: 880 rsd

Zbogom 32-bitni Windows!

Jedna od interesantnih informacija koja se mogla čuti na Microsoftovoj godišnjoj WinHEC konferenciji je da će Windows Server 2008 (kao i prateći servisni paketi) biti Microsoftov zadnji 32-bitni operativni sistem. Nakon lansiranja Windows Server-a 2008. Microsoft ne planira dalja izdanja 32-bitno orijentisanih servera. Ipak mislim da možemo pouzdano da zaključimo da će Vista i serverski zasnovani derivati operativnog sistema biti izdavani u 32-bitnim edicijama sve dok Microsoft ne ažurira ove konkretne proizvode.

 

"Windows Server je zadnji 32-bitni operativni sistem koji će se proizvoditi", rekao je Bill Laing, Microsoftov generalni menadžer za Windows Serever. Microsoft još nije odlučio kada će klijentska verzija Windowsa da prati paket.

Pod pretpostavkom da Microsoft, AMD i Intel sačuvaju netaknutim svoje slojeve kompatibilnosti, to neće uticati na krajnjeg korisnika ni na koji način. Windows 2003 je sposoban da pokreće 32-bitni softver iz 64-bitnog operativnog sistema, a x86-64 kompatibilni procesori i iz AMD-a i iz Intela su 32-bitno kompatibilni.

Bilo kakva nova verzija Windows je daleko barem nekoliko godina. Ranije ove godine, kružile su glasine da će se sledeća verzija Windows pojaviti 2009. godine, ali je Microsoft kasnije rekao da nema zvaničnih informacija kada će se pojaviti naslednik Viste. Sa 64-bitnim mogućnostima već široko primenjenim u AMD-u i Intelu, logično je zaključiti da će u trenutku kada se bude pojavila sledeća verzija Windowsa, svi proizvodi iz ove dve firme biti 64-bitno kompatibilni. Ipak, imajući u vidu da veliki broj firmi još prodaje laptope sa 32-bitnim Core Duo procesorima, velike su šanse da će postojati veliki broj mašina sa 32-bitnim procesorima u vreme kada se pojavi sledeća verzija Widnowsa. Zbog toga Microsoft okleva da sledeća klijentska verzija Windowsa bude samo 64-bitna.

Ovakve informacije kada se pojave uvek imaju svoje kritičare, bez obzira na to koliko je postepen taj prelaz, ali na duge staze ovakva vrsta prelaska je neophodna, kako bi se eliminisao kod koji Microsoft i drugi programeri moraju istovremeno da ažuriraju i kako bi se programeri prisilili da 64 bita uzmu ozbiljno. Imajući u vidu ogroman broj 32-bitnih mašina koje su još u upotrebi, Microsoft će sigurno još duže vreme podržavati 32 bita u svojim klijentskim operativnim sistemima.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272